Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Logo Radio1

Luister

Programma's

Playlists

Podcasts

Contact

Download Radio 1 app

Muziek

Radio 1 Select

Radio 1 Classics

Radio 1 Sessies

Vox Top 3

Win

Kijk Live

Nieuwsbrief

Home

Luister

Radio 1 Select

De wereld van sofie

Marc van ranst het is niet omdat ik in een safehouse zit dat ik me monddood laat maken

Marc Van Ranst: "Het is niet omdat ik in een safehouse zit, dat ik me monddood laat maken"

Door De Wereld van Sofie
Bannerafbeelding voor fragment

1 jaar geleden

6 min

Na ernstige bedreigingen zit viroloog Marc Van Ranst al meer dan een week ondergedoken in een safehouse. Wat doet dat met een mens? En waarom houdt hij zich niet gedeisd op de sociale media? Gezien de huidige dreigingen en de maatregelen om zijn veiligheid te waarborgen, kon 'De Wereld van Sofie' hem niet spreken, maar wel mailen. Uit die mailconversatie blijkt dat hij zich al van in het prille begin van de coronacrisis bewust is van de ophef rond zijn figuur. "Je moet maar eens 'Van Ranst' en 'guillotine' intikken op Google. Het is bovendien veel gemakkelijker om er een viroloog uit te pikken dan een politieker, want die hebben zich in het begin allemaal weggestoken. Dus ik ben zeker niet verrast over deze situatie."

"Bij alle grote rampen in de geschiedenis zie je hetzelfde fenomeen: ze pikken er één zondebok uit, en bij deze pandemie ben ik dat" schrijft Van Ranst. "Vooral het feit dat ik een linkse mening heb, werkt als een rode lap op een stier, en al zeker voor mensen die extreemrechts zijn."

"Het feit dat ik verplicht in een safehouse zit, en doodsbedreigingen krijg, is veel vervelender voor mijn familie dan voor mijzelf. Zij zijn hier vooral de dupe van. Persoonlijk kan ik echt wel abstractie maken van deze situatie, dus nee, ik voel me niet in het minst geïntimideerd. (...) Het is in ieder geval mijn plicht om me te blijven verzetten, anders wint intimidatie."

Beluister hierboven de e-mail van Marc Van Ranst. De mail werd ingelezen door een Radio 1-collega. 

 

Meer artikels

Gerelateerde Programma's