Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Home

Luister

Radio 1 Select

De wereld van sofie

Smaakexpert peter klosse braden in de oven wokken je verzint het maar ongeveer alles is beter dan koken

Smaakexpert Peter Klosse: "Braden, in de oven, wokken,... je verzint het maar. Ongeveer alles is beter dan koken"

Door De Wereld van Sofie
Bannerafbeelding voor fragment

8 maanden geleden

7 min

Wat maakt dat we iets lekker vinden of niet? Is smaak genetisch of toch vooral cultureel bepaald? "Het is een combinatie van de twee. Koriander bijvoorbeeld heeft echt met een bepaald gen te maken. Maar de grootste groep van smaken moet je leren waarderen", zegt Peter Klosse, smaakonderzoeker en in Nederland oprichter van TASTE, The Academy of Scientific Taste Evaluation. 
"Ik geloof helemaal niet in bepaalde dingen moéten eten. 'Je moet spruitjes eten, want dat is gezond'. Nee, niets is per se gezond of ongezond, het gaat over de balans en variëteit. Het is belangrijk dat een kind een ontdekkingstocht in smaken ziet."
De bereidingswijze van een ingrediënt aanpassen kan helpen om iets lekker te vinden. "Zo veel mensen gooien groenten gewoon in een kookpot met water. Als je groenten niét lekker wil klaarmaken, moet je dat vooral doen. Het is ook gezondheidstechnisch onhandig. Broccoli bijvoorbeeld is soms te gaar gekookt en het 'groene' water gooi je weg, terwijl daar misschien net de meeste voedingsstoffen inzitten. Roosteren, braden, in de oven, wokken,... je verzint het maar. Ongeveer alles is beter dan koken. "

 

 

 

Meer artikels

Gerelateerde Programma's

Blijf op de hoogte

& wees als eerste bij voor tickets, meet and greets of gewoon de nieuwe podcasts.

Volg ons op

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet