Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Sven De Leijer geeft een spreekbeurt over de kaaskroket: “Ik kom uit een krokettenfamilie”

Door De Wereld van Sofie
1 maand geleden
09:01 min
Volgende fragmenten:

Vanavond wordt in STUK in Leuven voor het eerst ‘De Spreekbeurt’ georganiseerd. Het is “een vrijplaats waar thema’s tot bloei komen die de maatschappelijke agenda niet halen omwille van hun vermeende banaliteit.” Eén van de deelnemers is Sven De Leijer, die het over ‘de kaaskroket’ zal hebben. “Als kind was ik niet ongelofelijk goed in naar school gaan en de dagen van de spreekbeurten waren mijn hoogdagen. Die hebben mij eigenlijk een beetje door mijn schoolgaande jeugd gesleurd.”
“Ik kies de kaaskroket als onderwerp om twee redenen. Het was het onderwerp van mijn allereerste spreekbeurt ooit, in het derde leerjaar bij meester Patrick. Ten tweede: ik kom uit een krokettenfamilie. Al jaren hebben wij een mini krokettenfabriekje thuis, tot op de dag van vandaag uitgebaat door mijn moeder. Als kind ben ik dus opgegroeid tussen de kroketten. Het toffe is ook: een kaaskroket is iets dat alleen al bij het uitspreken mensen fonkelende oogjes geeft. Je moet daar ook niet eens honger voor hebben want dat gaat er altijd in.”
Maar tien minuten praten over een kaaskroket, krijg je dat vol? “Het grootste probleem is dat het ‘maar’ tien minuten zijn. Want je begint dingen op te zoeken en dan kom je te weten dat de kaaskroket voor het eerst in de geschiedkundige geschriften is opgevangen in de 18e eeuw. Het was de kok van Lodewijk XIV die voor het eerst over ‘la croquette’ gesproken heeft, in het kookboek ‘Le Cuisinier Royale et Bourgeois’. Vergeet dus dat het een frituursnack is, het was ooit eten voor de koning.” 

Meer artikels

Gerelateerde Programma's