Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Red Flame Ella Van Kerkhoven: "Vrouwelijke topsporters doen vaak twee jobs om rond te komen"

Door De Wereld van Sofie
12 dagen geleden
09:29 min
Volgende fragmenten:

Voor heel wat vrouwen is het moeilijk om van topsport hun beroep te maken. Dat komt simpelweg omdat de lonen niet hoog genoeg zijn. Opvallend, want bij mannen is dat niet het geval. Die verdienen vaak veel meer. Aan het woord: voetbalster en red flame Ella Van Kerkhoven, basketbalspeelster en Belgian Cat Laure Resimont, meerkampster en Belgian Cheetah Hanne Maudens, en tennisster Alison Van Uytvanck
"De loonkloof in het voetbal is een ramp. Wij moeten proberen rondkomen met een basisloon, als we dat al hebben. Bij mannen spreken we over miljoenen", getuigt Van Kerkhoven. Resimont herkent dat in het basketbal: "De mannen verdienen snel het driedubbele van de maandloon die vrouwen hebben."
"In het atletiek is er niet echt een loonkloof", zegt Maudens. "Maar het is sowieso geen sport voor grootverdieners." Bij tennis valt de kloof ook wel mee, aldus Van Uytvanck: "Het grootste verschil zie je gedurende het jaar op de tornooien, maar wij krijgen op de vier Grandslamtoernooien evenveel betaald, dus we kunnen niet klagen qua loon."
"Heel veel vrouwelijke sporters doen twee jobs om rond te komen", zegt Van Kerkhoven. "Ik heb zelf naast zes trainingen en een wedstrijd, nog voor zevenentwintig uur in het onderwijs gestaan. Allemaal in één week. En dan nog zijn die bedragen niet te vergelijken met die van de mannen."

Een reportage van Anke Van Meer. 

 

Meer artikels

Gerelateerde Programma's