“Wedden en gokken is van alle tijden”
Door De wereld van Sofie
3 jaar geleden
13 min
Hoelang doen mensen dat eigenlijk al, ‘wedden dat’? Professor middeleeuwse geschiedenis Jeroen Puttevils, verbonden aan het Centrum voor Stadsgeschiedenis aan de Universiteit Antwerpen legt uit vanaf wanneer die weddenschappen opduiken.
“In de middeleeuwen waren er absoluut al weddenschappen. Zoals heel veel zaken is wedden en gokken iets van alle tijden en het bestond zelfs al veel vroeger.” Maar het woord ‘weddenschap’ heeft wel een precieze herkomst. “In 1190 komt het woord ‘weddinga’ voor. Dat is een Oudnederlands woord dat zoveel wil zeggen als: een formele overeenkomst, een overdracht van zaken, een verpanding en een officiële belofte. Gaandeweg, doorheen de dertiende, veertiende en vijftiende eeuw zien we dat het woord drie betekenissen krijgt die wij vandaag nog kennen. Zo is er het inzetten op iets, het spelen om geld en als laatste een bezoldiging.
“Er zijn verhalen over weddenschappen die zich veel vroeger afspelen in de tijd. Zo zou Cleopatra met Marcus Antonius gewed hebben dat zij het duurste diner in de geschiedenis kon organiseren. Cleopatra nam een peperdure parel, vermaalde die tot een poedertje en loste het op in een glas azijn dat ze opdronk. Waarmee ze dus het duurste diner in de geschiedenis consumeerde en de weddenschap won.”
Maar heeft al dat gedobbel ons als mens ook al iets opgebracht? “Buiten dat het leuk is voor de mens, heeft het volgens mij toch ook al onze geschiedenis veranderd. Heel veel principes uit de statistiek zoals kansrekenen, worden uitgelegd aan de hand van combinaties van dobbelstenen. Het wedden met dobbelstenen heeft dus een heel grote impact gehad op onze wiskunde.”