Zijn we met z'n allen prikkelgevoeliger geworden?
Door De wereld van Sofie
2 jaar geleden
18 min
Er zijn prikkelarme kermisbezoek, theaterbezoeken en zelfs prikkelarme museumbezoeken. Er is blijkbaar nood aan minder, maar wat is er aan de hand dat we het allemaal als zo veel ervaren? "Er zijn meer mensen die zintuigelijke overprikkeling voelen, maar eigenlijk past dit in een breder plaatje waar we steeds meer wetenschappelijke verklaringen voor zien", zegt Michael Portzky, neuropsycholoog gespecialiseerd in mentale veerkracht.
Het stresshormoon Cortisol bestaat om op het einde van een heftige stresssituatie een tegengewicht te bieden om het lichaam opnieuw in herstel te brengen. Maar wanneer Cortisol te lang en te veel aanwezig is, en je te vaak stress hebt, denkt de natuur dat je bedreigd wordt. Als de natuur denkt dat je in gevaarlijke wereld leeft, gaat deze je helpen ervoor te zorgen dat je continue op je hoede bent. De gevoeligheid van die Cortisol-receptoren wordt stelselmatig afgebouwd. Ons brein gaat daardoor steeds minder effect vertonen op dezelfde hoeveelheid chemische boodschap die zegt dat het gevaar weg is. We krijgen een brein dat continue in een 'Pre Fight or Flight' modus geplaatst wordt.
Er is echter een haalbare acute oplossing waar al mee wordt gewerkt, maar nog steeds onder de rader blijft: Oxytocine neussprays. Beluister het fragment om meer te weten te komen.