Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Logo Radio1

Luister

Programma's

Playlists

Podcasts

Contact

Download Radio 1 app

Muziek

Radio 1 Select

Radio 1 Classics

Radio 1 Sessies

Vox Top 3

Win

Kijk Live

Nieuwsbrief

Home

Luister

Radio 1 Select

De wereld vandaag

Broccoli met fijne stelen en sla die netjes op je hamburger past minder verspilling dankzij veredelde groenten

Broccoli met fijne stelen en sla die netjes op je hamburger past: minder verspilling dankzij veredelde groenten?

Door De Wereld Vandaag
Bannerafbeelding voor fragment

8 maanden geleden

7 min

Binnenkort liggen er mogelijk groenten in de winkel die speciaal aangepast zijn om voedselverspilling tegen te gaan. Broccoli en bloemkool met fijne, dunne steeltjes, tomaten die langer goed blijven of sla die precies op een hamburgerbroodje past.
"We zijn bezig groenten van vorm te veranderen omdat mensen toch wel iets anders willen en ook vanwege de duurzaamheid, om minder te verspillen" zegt Joske van den Burg, veredelaar bij het Zwitserse agriconcern Syngenta. "Als je kijkt naar een gewone bloemkool en broccoli, daar wordt meestal de steel van weggegooid, wat eigenlijk 'hartstikke' zonde is. Daarom hebben we broccoli en bloemkolen met fijne, dunne steeltjes ontwikkeld, die mensen dan hopelijk wel willen eten."
De techniek die gebruikt wordt, is de klassieke veredelingstechniek en dus geen genetische modificatie. Bij genetische modificatie gaat men knippen en plakken in het genetisch materiaal van de planten, terwijl veredelaars doen wat in de natuur ook zou kunnen gebeuren. Planten die van nature met elkaar zouden kunnen gekruist worden, worden gekruist, alleen is de veredelaar degene die de planten selecteert en bij elkaar zet zodat ze bestoven kunnen worden. 

Meer artikels

Gerelateerde Programma's