Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Logo Radio1

Luister

Programma's

Playlists

Podcasts

Contact

Download Radio 1 app

Muziek

Radio 1 Select

Radio 1 Classics

Radio 1 Sessies

Vox Top 3

Win

Kijk Live

Nieuwsbrief

Home

Luister

Radio 1 Select

De wereld vandaag

Directeur opleiding notariaat over notarishervorming hervorming pakt excessen niet aan

Directeur opleiding notariaat over notarishervorming: "Hervorming pakt excessen niet aan"

Door De Wereld Vandaag
Bannerafbeelding voor fragment

3 maanden geleden

9 min

Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne wil komaf maken met de hoge notariskosten bijvoorbeeld bij de aankoop van een huis. Alain-Laurent Verbeke, professor privaatrecht en directeur van de opleiding notariaat aan de KULeuven, wikt en weegt de hervorming. 
Voor alle akten zijn barema’s vastgelegd door de wetgever, aldus Verbeke. De woningprijzen stijgen, maar de notariskosten volgden niet. “Die barema’s zijn al vele jaren niet herzien en zelfs niet geïndexeerd.” Veel mensen stellen zich vragen bij die kosten, nu in de administratieve wereld de modernisering intreedt. “Er is veel gedigitaliseerd, maar daar moet de notaris ook in investeren.” Huidige aktes zijn volgens Verbeke veel complexer: “Er zijn veel verplichtingen. De vergelijking met vroeger gaat niet meer op.”
Mensen onderschatten de toegevoegde waarde van het notariaat, zegt Verbeke. “Zij bieden rechtszekerheid. Ze controleren zaken grondig tegen redelijke tarieven. Een notariële akte is eigenlijk een garantiestempel. Als er iets fout loopt, stelt iemand zich garant.” De complexe materie kan je niet zomaar overlaten aan een administratie, aldus Verbeke. 
De hervorming verlaagt enkele tarieven en beoogt transparantie. Verbeke: "Ik denk dat een oefening is om een waan van de dag te pleasen." De meerderheid levert goed werk aan aan redelijk tarief, zegt Verbeke. Hij hekelt notarissen die "hun beroep organiseren als een vastgoedmachine, als een lopende band." Zij moeten worden aangepakt, aldus Verbeke. Hun gedrag straft volgens hem het hele notariaat ten onrechte af. 

 

Meer artikels

Gerelateerde Programma's