Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Dreigt er een historische staking los te barsten in Hollywood? "Werkdagen van 16 à 17 uur geen uitzondering"

Door De Wereld Vandaag
11 dagen geleden
05:51 min
Volgende fragmenten:

Voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog dreigen de crew members van film- en televisieproducties in Hollywood het werk stil te leggen. De arbeiders eisen betere werkomstandigheden en een eerlijker loon.  Bert Hamelinck heeft met z'n productiehuis Caviar een kantoor in Hollywood, en is niet verbaasd.
“Producties worden steeds groter, zwaarder en duurder. De dagen bijgevolg langer. Een werkdag van 12 uur is geen uitzondering in deze sector. Tel daar 2 uur pendelen bij, en mensen die geregeld op voorhand op de set aanwezig moeten zijn voor make-up of installaties, en je dag duurt 16 à 17 uur.”
De filmwereld lag het voorbije anderhalf jaar zo goed als helemaal stil. Kunnen zij zich wel loonsverhogingen en kortere werkdagen verloven? “Dat is moeilijk om in te schatten”, vindt Hamelinck. “Ze staan onder druk, maar ze maken – beursgenoteerd als ze zijn – tegelijkertijd wel gigantisch veel winst. Ik denk wel dat ze het kunnen verdragen.” Maar of het effectief tot een staking zal komen, betwijfelt Hamelinck. “Iedereen heeft het gevoel dat er op het nippertje een akkoord uit de bus komt." 

 

 

Meer artikels

Gerelateerde Programma's