Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Home

Luister

Radio 1 Select

De wereld vandaag

Gevangenenruil viktor bout dirk draulans over unieke ontmoeting

Gevangenenruil Viktor Bout: Dirk Draulans over unieke ontmoeting

Door De Wereld Vandaag
Bannerafbeelding voor fragment

14 dagen geleden

8 min

De Verenigde Staten stelt voor om wapenhandelaar Victor Bout vrij te laten in ruil voor basketbalspeelster Brittney Griner en de voormalige militair Paul Whelan die in Rusland allebei in de cel zitten. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken wil zich persoonlijk voor hun vrijlating inzetten. Het is voorlopig nog wachten op een antwoord uit Rusland. Bioloog, journalist en schrijver Dirk Draulans volgt de zaak op de voet.


Victor Bout wordt 'de koopman van de dood' genoemd. “De Rus is de meest beruchte wapenhandelaar ter wereld. Bout zette illegale wapenhandel transporten op waarbij hij de chaos na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie handig benutte. Hij werd in Thailand gearresteerd en veroordeeld tot 25 jaar cel.” Draulans is een van de enige journalisten ooit die hem ten velde heeft gezien. Dat was in Oost-Congo in 2001, Draulans volgde toen rebellengroepen. De foto's die zijn fotograaf toen nam van Bout gingen de wereld rond. “Zijn leven werd veel moeilijker omdat er eindelijk foto's van hem circuleerden - daarvoor waren er amper beelden van hem”, vertelt de journalist.


De voorgestelde ruil zorgt bij Draulans voor fronsende wenkbrauwen: “Een zware Russische crimineel ruilen voor een basketster die een klein akkefietje beging, waar ze in Amerika niet eens voor veroordeeld zou worden… Er zijn twee maten en gewichten in het spel. Het is gek dat de Amerikanen hierin meegaan.” De zaak doet hem denken aan het omstreden uitwisselingsverdrag met Iran. “Het zal veel mensen kwetsbaar maken in bepaalde landen als blijkt dat dit werkt”, besluit de journalist.

Meer artikels

Gerelateerde Programma's

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

VRTNU wordt VRTMAX

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet