Home
Luister
Radio 1 Select
De wereld vandaag
Is je eigen wijn maken gevaarlijk vier familieleden omgekomen bij het bottelen van wijn
Is je eigen wijn maken gevaarlijk? Vier familieleden omgekomen bij het bottelen van wijn.
Door De Wereld Vandaag
2 jaar geleden
3 min
In Italië zijn vier familieleden overleden toen ze hun eigen wijn wilden maken. De wijnkelder van de familie zou slecht verlucht zijn geweest, waardoor ze bevangen raakten door de dampen die vrijkomen bij het wijnbrouwproces. "Vooral mensen die als hobby wijn brouwen, moeten opletten", waarschuwt wijnkenner Alain Bloeykens in 'De Wereld Vandaag'.
“Bij het vergisten van de most (het vruchtensap dat overblijft na het kneuzen en persen van de druiven, red.) komt er een gevaarlijk goedje vrij en dat noemt men CO₂ of koolstofdioxide”, legt Bloeykens uit. Het probleem is dat CO₂ kleurloos en geurloos is en je daardoor niet altijd doorhebt dat er gevaarlijke concentraties CO₂ aanwezig zijn in een ruimte. “Vroeger plaatsten wijnbouwers een kaars in hun wijnkelder en als die kaars uitging, dus als er geen zuurstof meer was, dan wisten ze dat het tijd was om te vertrekken. Vandaag wordt in performante wijnkelders alles gezuiverd en hangen er ook CO₂-meters op.”
Het zou dus niet meer mogen voorvallen, maar zoals het tragische voorbeeld aangeeft, kan wijn brouwen nog steeds een fatale afloop kennen. “Het gaat dan om mensen die zelf wijn maken en niet over de nodige faciliteiten beschikken.