Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Home

Luister

Radio 1 Select

De wereld vandaag

Is je eigen wijn maken gevaarlijk vier familieleden omgekomen bij het bottelen van wijn

Is je eigen wijn maken gevaarlijk? Vier familieleden omgekomen bij het bottelen van wijn.

Door De Wereld Vandaag
Bannerafbeelding voor fragment

9 maanden geleden

3 min

In Italië zijn vier familieleden overleden toen ze hun eigen wijn wilden maken. De wijnkelder van de familie zou slecht verlucht zijn geweest, waardoor ze bevangen raakten door de dampen die vrijkomen bij het wijnbrouwproces. "Vooral mensen die als hobby wijn brouwen, moeten opletten", waarschuwt wijnkenner Alain Bloeykens in 'De Wereld Vandaag'.
“Bij het vergisten van de most (het vruchtensap dat overblijft na het kneuzen en persen van de druiven, red.) komt er een gevaarlijk goedje vrij en dat noemt men CO₂ of koolstofdioxide”, legt Bloeykens uit. Het probleem is dat CO₂ kleurloos en geurloos is en je daardoor niet altijd doorhebt dat er gevaarlijke concentraties CO₂ aanwezig zijn in een ruimte.  “Vroeger plaatsten wijnbouwers een kaars in hun wijnkelder en als die kaars uitging, dus als er geen zuurstof meer was, dan wisten ze dat het tijd was om te vertrekken. Vandaag wordt in performante wijnkelders alles gezuiverd en hangen er ook CO₂-meters op.”
Het zou dus niet meer mogen voorvallen, maar zoals het tragische voorbeeld aangeeft, kan wijn brouwen nog steeds een fatale afloop kennen. “Het gaat dan om mensen die zelf wijn maken en niet over de nodige faciliteiten beschikken.

Meer artikels

Gerelateerde Programma's

Blijf op de hoogte

& wees als eerste bij voor tickets, meet and greets of gewoon de nieuwe podcasts.

Volg ons op

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet