Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Kinderpsychiater Peter Adriaenssens: "Laat kinderen een mondmasker dragen met mildheid"

Door De Wereld Vandaag
2 maanden geleden
8 min
Volgende afleveringen afspelen

Er werd deze week al met veel emotie gesproken over mondmaskers voor kinderen. 'De Wereld Vandaag' vroeg enkele uren voor de start van de persconferentie van het Overlegcomité de mening van kinderpsychiater Peter Adriaenssens. 
"Het is terecht om tegen mondmaskers te zijn voor het jonge kind" vertelde hij. "Dan heb ik het voor kinderen van 5 à 6 jaar, waarbij het zien van het gezicht van mama en papa heel belangrijk is voor de ontwikkeling van taal. Maar daarna vermindert dat belang omdat kinderen taal leren uit allerlei bronnen."
Voor Adriaenssens kan het wel op de leeftijd van 10 jaar, als er een logische uitleg aan de kinderen gegeven wordt. "We leren kinderen omgaan met instabiliteit, solidariteit en deelnemen aan een groter doel." Veel hangt ook af van de volwassenen, aldus Adriaenssens, en "welke taal wij eraan hangen".
Wel pleit hij ervoor om het met mildheid toe te passen. Kijk ook per kind, zegt Adriaenssens. Bijvoorbeeld naar kinderen die er angstig op reageren of die een taalprobleem hebben. 
Beluister het integrale gesprek hierboven!
 

Meer artikels

Gerelateerde Programma's