Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Lerarentekort: "Dit is absoluut niet goed voor de kwaliteit van het onderwijs"

Door De Wereld Vandaag
5 maanden geleden
7 min
Volgende afleveringen afspelen

Morgen is het 1 september en dan moeten de leerlingen weer naar school, ook wanneer er nog niet genoeg leerkrachten zijn aangenomen. De Vereniging voor Leidinggevenden in het Vlaamse Onderwijs deed onderzoek naar het lerarentekort in het onderwijs. Marie-Jeanne Baelmans, directrice van de vereniging, licht de studie en de gevolgen van de resultaten toe. 
"Wat ik uit de cijfers haal is dat toch 50% van de scholen een tekort van 1 tot 3 leraren heeft voor het komende schooljaar", verklaart Baelmans. En dat tekort zal te voelen zijn in de kwaliteit van het onderwijs. "In secundair onderwijs zullen klassen samen gezet worden. Leerlingen zullen ook online les krijgen of lessen zelfs niet krijgen", klinkt het bezorgd bij Baelmans. "In het basisonderwijs is de situatie anders, daar kan je leerlingen niet  voor een uur in de studie zetten of naar huis sturen. Ik vermoed dat in het basisonderwijs daarom veel zorguren zullen wegvallen." De zorgleraren zullen namelijk moeten invallen om les te geven. 
Dat er te weinig leraren zijn, horen we al vaker. Toch benadrukt Baelmans de ernst van de situatie: "Vorig jaar was het ook al moeilijk, maar konden de meeste scholen wel starten met een volledig team. Het grote probleem lag toen bij het vinden van interims. Nu start men al met een tekort." 

 

Meer artikels

Gerelateerde Programma's