Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Nationale bank ontving 60.000 beschadigde bankbiljetten na overstromingen

Door De Wereld Vandaag
2 maanden geleden
06:25 min
Volgende fragmenten:

De overstromingen van midden juli in het zuiden van het land hadden een verwoestende kracht. Ook bij de Nationale Bank in Brussel merken ze dat. 
"Als je weet dat de meest populaire biljetten in omloop die van 20 en  50 euro zijn, denken we dat we al snel aan een paar miljoen euro waarde komen", klinkt het bij Geert Sciot van de Nationale Bank. Het gaat dan over biljetten van particulieren, winkels, maar ook uit cashautomaten die beschadigd raakten. "Het wijst er ook op hoe snel de overstroming gebeurde. Mensen hebben zelfs niet de tijd gehad om hun papieren geld in veiligheid te brengen."
"We hebben besloten om de biljetten te vernietigen als we van oordeel zijn dat ze te zwaar beschadigd zijn. We gaan de inspanning niet doen om het te drogen en te kuisen. Biljetten moeten ook een zeer hoge kwaliteit hebben om bijvoorbeeld in cashmachines te kunnen functioneren", legt Geert Sciot uit. 
Het inruilen van besmeurde biljetten bij de Nationale Bank kan trouwens zonder tijdslimiet. "Het is een dienstverlening die we permanent aanbieden. Het is ook een gratis service, ook voor beschadigde of gescheurde biljetten. Zolang er nog meer dan 50 procent van het biljet bestaat, kan je dat inruilen."
​​​​​​​

Meer artikels

Gerelateerde Programma's