Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Home

Luister

Radio 1 Select

De wereld vandaag

Nederlandse premier rutte wiste iedere dag zijn smsjes waarom is dat een probleem

Nederlandse premier Rutte wiste iedere dag zijn sms'jes: waarom is dat een probleem?

Door De Wereld Vandaag
Bannerafbeelding voor fragment

2 maanden geleden

7 min

Jarenlang heeft de Nederlandse premier Mark Rutte dagelijks zijn sms'jes gewist. Volgens Rutte deed hij dat, omdat zijn toestel (een Nokia) onvoldoende geheugen had en maar 20 sms'en kon opslaan. In Nederland is dat een probleem, want door de bijzondere archiefwet is een politicus eigenlijk verplicht zijn correspondentie te laten archiveren. 


Het is De Volkskrant die de werkwijze van de premier onthulde, vertelt journalist Jeroen Reygaert (VRT NWS) in 'De Wereld Vandaag'. De krant had via de in Nederland bekende 'Wet op Openbaarheid van Bestuur (WOB)' relevante sms'en opgevraagd die de premier verstuurd had in de coronacrisis. De wet laat het toe voor pers en burgers om belangrijke communicatie op te vragen. 


De verbazing bij de krant was groot toen er alleen sms'en opdoken die de premier aan zijn belangrijkste ambtenaren verzonden had, vaak ook doorgestuurde berichten. De gsm van Rutte zelf leek niet doorzocht. Achteraf blijkt waarom: de premier wiste elke dag zijn sms'jes. "Hij had wel een smartphone, maar die gebruikte hij alleen om het nieuws op te volgen."


Wordt dit verhaal geloofd in Nederland? Hij heeft alvast zijn reputatie niet mee, zegt Reygaert. Luister hierboven naar het volledige verhaal. 

Meer artikels

Gerelateerde Programma's

Blijf op de hoogte

& wees als eerste bij voor tickets, meet and greets of gewoon de nieuwe podcasts.

Volg ons op

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet