Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Home

Luister

Radio 1 Select

De wereld vandaag

Nieuw rusthuis in laken speelt in op gevoeligheden moslims mogelijk om halal te eten en als familie betrokken te zijn

Nieuw rusthuis in Laken speelt in op gevoeligheden moslims: "Mogelijk om halal te eten en als familie betrokken te zijn"

Door De Wereld Vandaag
Bannerafbeelding voor fragment

13 dagen geleden

6 min

In Laken is deze week 'Saphir' opengegaan, het eerste woonzorgcentrum in Brussel dat rekening houdt met culturele gevoeligheden. Sofia Peeters legt uit wat bewoners er kunnen verwachten, maar stelt meteen duidelijk dat iederéén welkom is in het woonzorgcentrum. Maar er is wel extra aandacht voor de moslimgemeenschap: zo zal er een gebedsruimte zijn, is er de mogelijkheid om halal-maaltijden te nuttigen en zal je er Marokkaanse en Turkse televisiezenders kunnen bekijken.

"De moslimgemeenschap houdt vast aan de traditie om een familielid van begin tot einde te begeleiden en te verzorgen. Iemand naar een woonzorgcentrum is dus geen evidente keuze en daar willen wij graag bij helpen", aldus Peeters. Verder wil het centrum vooral inzetten op vraaggerichte zorg, in functie van de vragen die de betrokkene én zijn familie heeft. Zo kan het dat de familie nog altijd wil betrokken zijn bij de zorg of dat zij eens willen koken. 

"We maken dus alles zo laagdrempelig mogelijk en zo nauw aansluitend mogelijk bij hun gewoonten en wat voor hen belangrijk is", zo duidt Sofia Peeters nog. Vandaag zijn er al zo'n 60 'echte Brusselaars' en ook een aantal mensen met een echte moslimachtergrond. Schrik voor een gebrek aan diversiteit heeft Peeters dan ook niet.

Meer weten? Beluister het volledige gesprek hierboven.

Meer artikels

Gerelateerde Programma's

Blijf op de hoogte

& wees als eerste bij voor tickets, meet and greets of gewoon de nieuwe podcasts.

Volg ons op

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet