Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Home

Luister

Radio 1 Select

De wereld vandaag

Sportarts tom teulingkx in het water flauwvallen zorgt voor een levensgevaarlijke cocktail

Sportarts Tom Teulingkx: "In het water flauwvallen zorgt voor een levensgevaarlijke cocktail"

Door De Wereld Vandaag
Bannerafbeelding voor fragment

13 dagen geleden

5 min

De individuele WK-finale van het synchroonzwemmen in Boedapest is opgeschrikt door een incident met de Amerikaanse zwemster Anita Alvarez. De 25-jarige raakte gisteren bewusteloos na haar oefening en zonk naar de bodem van het zwembad. Haar trainster zag meteen het gevaar, dook haar poulain achterna en haalde haar boven. Ondertussen gaat alles weer goed met Alvarez. We praten erover met sportarts Tom Teulingkx.

"Het komt natuurlijk vaker voor dat mensen flauwvallen", vertelt Teulingkx. "In koud water durft dat ook al eens voorvallen, als een shock. Maar een voorval als vandaag komt niet zo vaak voor", gaat hij verder. "In haar geval moet ook verder onderzoek gebeuren, want het was al de tweede keer dat ze flauwviel in het water."

"Als je gewoon flauwvalt, dan gaat je lichaam naar een horizontale positie en kan er meteen terug bloed en zuurstof naar je hersenen treden. Zoals we op de foto konden zien is dat onder water niet het geval en blijft je lichaam in een verticale pose en kan dat mechanisme niet in werking treden. Daardoor blijven ze ook bewusteloos en blijven ze ook nog ademen, waardoor ze ook nog wat water in de longen krijgen. Dat is een levensgevaarlijke cocktail."


Meer weten? Beluister het volledige gesprek met sportarts Tom Teulingkx hierboven.

Meer artikels

Gerelateerde Programma's

Blijf op de hoogte

& wees als eerste bij voor tickets, meet and greets of gewoon de nieuwe podcasts.

Volg ons op

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet