Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Home

Luister

Radio 1 Select

De wereld vandaag

Topman militaire inlichtingendienst 1 jaar na jurgen conings we hebben voorbije jaar nog moeten ingrijpen

Topman militaire inlichtingendienst 1 jaar na Jürgen Conings: "We hebben voorbije jaar nog moeten ingrijpen"

Door De Wereld Vandaag
Bannerafbeelding voor fragment

2 maanden geleden

12 min

Het was dinsdag exact één jaar geleden dat de zoektocht naar Jürgen Conings begon. Conings was een extreem-rechtse beroepsmilitair. Hij verdween vorig jaar spoorloos nadat hij wapens had gestolen uit de kazerne van Leopoldsburg. De zaak legde toen heel wat pijnpunten bloot binnen defensie, niet in het minst bij de militaire inlichtingendienst ADIV. De topman Wim Robberecht blikt terug, één jaar later.

 

In het geval van Conings speelden verschillende factoren. De dreiging werd zeker gevormd door zijn ideologie en opleiding, maar ook persoonlijkheidskenmerken waren een belangrijke factor. Men neemt aan dat de buitenlandse missies waaraan Conings deelnam ook een impact hadden op zijn psyche, net zoals familiale omstandigheden. In die zin is het dossier Conings symptomatisch voor dreigingen die uitgaan van zogenaamde ‘lone actors’, uit welke hoek ze ook mogen komen. Vaak gaat het om geïsoleerde figuren met psychische problemen.

 

Niet voor niets heeft OCAD twee psychologen in dienst die trachten via psychologisch onderzoek een inschatting te maken van de dreiging. Dat is geen evidente taak omdat informatie daarover niet altijd voorhanden is. Binnen- en buitenlandse inlichtingendiensten zeggen dat hier nog veel winst te rapen valt. Als het gevaar schuilt in het hoofd van iemand, moet je in dat hoofd kunnen kijken, zo luidt de omstreden gedachte. Het is immers niet evident voor psychologen en psychiaters om informatie uit vertrouwelijke gesprekken met hun patiënten te delen met veiligheidsdiensten.       

Meer artikels

Gerelateerde Programma's

Blijf op de hoogte

& wees als eerste bij voor tickets, meet and greets of gewoon de nieuwe podcasts.

Volg ons op

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet