Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Logo Radio1

Luister

Programma's

Playlists

Podcasts

Contact

Download Radio 1 app

Muziek

Radio 1 Select

Radio 1 Classics

Radio 1 Sessies

Vox Top 3

Win

Kijk Live

Nieuwsbrief

Home

Luister

Radio 1 Select

De wereld vandaag

Veel speculatie op sociale media over 9 mei jongeren hebben het moeilijk om onderscheid te maken met echt nieuws

Veel speculatie op sociale media over 9 mei: "Jongeren hebben het moeilijk om onderscheid te maken met echt nieuws"

Door De Wereld Vandaag
Bannerafbeelding voor fragment

17 dagen geleden

8 min

Heel wat mensen zijn ongerust over de speculaties op sociale media dat Rusland op 9 mei de oorlog een versnelling hoger zal schakelen. "Het is natuurlijk een belangrijke datum" reageert professor communicatiewetenschappen Sarah Van Leuven (UGent) in 'De Wereld Vandaag'. "We weten dat er elk jaar grote festiviteiten in Rusland zijn om het einde van de oorlog en de overwinning op nazi-Duitsland te gaan vieren. Experten speculeren dus al een tijdje wat er die dag allemaal te doen zou kunnen zijn. Het eerste idee dat leefde was dat Rusland zou mikken op het einde van de oorlog. Daar ziet het niet naar uit, dus nu beginnen er andere scenario's te circuleren."   


Het lijkt er vooral op dat die 9de mei een eigen leven is gaan leiden, al vindt Van Leuven dat het in onze Vlaamse nieuwsmedia niet zo heel erg opgeklopt is. "Het aantal berichten valt op zich nog wel mee, en er staat ook nuance bij."


Maar natuurlijk krijgen jongeren krijgen ook via TikTok en andere sociale media dit soort berichten binnen: ook posts zonder nuance en berichten die niet door journalisten gemaakt zijn. "Net daarom is het goed dat journalisten dit soort signalen oppikken en erop reageren om hen gerust te stellen", zegt ze.


Op de foto: Een Russische MiG-29i jet vliegt over Moskou tijdens een oefening voor de parade van 9 mei. Tijdens die parade wordt het einde van de oorlog in 1945 herdacht. (AFP)

Meer artikels

Gerelateerde Programma's