Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Home

Luister

Radio 1 Select

De wereld vandaag

Waarom je beter geen koude douche neemt maar sporters een ice pack dragen

Waarom je beter geen koude douche neemt, maar sporters een ice-pack dragen

Door De Wereld Vandaag
Bannerafbeelding voor fragment

24 dagen geleden

7 min

Je krijgt vaak de tip om géén ijskoude douche te nemen bij dit warme weer, want daar zou je lichaam alleen maar van opwarmen. Toch dragen sporters ice-packs en gieten ze ijskoud water over hun hoofd. Waarom is dat voor sporters wel een goed idee en voor ons niet?


"Een van de belangrijkste cruciale elementen, zowel voor normale personen als topsporters, is om je kerntemperatuur op peil te houden" legt inspanningsfysioloog Jan Boone (UGent) uit in 'De Wereld Vandaag'. Bij gewone mensen ligt die kerntemperatuur rond de 37 graden, bij sporters zal dat rond de 38 à 39 graden liggen, want zij gaan meer warmte produceren door de spierarbeid die ze doen. "Dat is ook een van de redenen waarom er aan 'gewone mensen' aangeraden wordt om niet te veel te bewegen. Omdat elke beweging die warmte gaat produceren."


Ook zweten is een belangrijke manier om je kerntemperatuur op peil te houden, zegt Boone. "Een koude douche heeft in eerste instantie een korte impact op de kerntemperatuur, maar daarna geeft het een valse reactie: je bedriegt je lichaam en je zweetrespons wordt onderdrukt" zegt hij. Anders is dat bij topsporters: want zij leggen herhaaldelijk ijs in de nek. "Ik kan me niet voorstellen dat je als gewone persoon om de tien minuten onder een koude douche gaat staan. Het zit 'm vooral in de herhaling."


Hoe verantwoord is het voor topsporters om inspanningen te doen wanneer het bloedheet is? En welke sporten zijn 'veiliger' dan andere? Luister hierboven naar het volledige gesprek met Jan Boone. 

Meer artikels

Gerelateerde Programma's

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

VRTNU wordt VRTMAX

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet