Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

album van de week

classic album van de week

Radio 1 Sessies

kies24

Home

Luister

Radio 1 Select

De wereld vandaag

Wat is de reichsburger groepering die aanslag op duitse parlement plande ze kwamen samen op kasteel van duitse prins

Wat is de Reichsbürger-groepering, die aanslag op Duitse parlement plande? "Ze kwamen samen op kasteel van Duitse prins"

Door De Wereld Vandaag

Bannerafbeelding voor fragment

2 jaar geleden

7 min

In Duitsland zijn bij een grootschalige politieactie 25 aanhangers van een rechts-extremistische terreurgroep opgepakt. De mannen en vrouwen zouden banden hebben met de zogenoemde Reichsbürger-groepering. Ze zouden een gewapende aanval op het Duitse parlement hebben gepland en ze wilden politici ontvoeren. Hun doel is de Duitse staat omver te werpen. "Ze zouden ondertussen met meer dan 21.000 zijn", zegt Wiebke Pittlik, van het Duitslandinstituut in Amsterdam. "Er zijn al vaker berichten geweest over gelijkaardige plannen."

De verdachten maken deel uit van een heterogene groep. Ze worden deels gedreven door het verzet tegen het coronabeleid. Verschillende vermoedelijke leden van de groep staan erom bekend het coronaprotest aangewakkerd te hebben. Er zijn ook verdachten die geradicaliseerd zijn door allerhande complottheorieën, waaronder ook die van QAnon. De belangrijkste groep zijn leden van de zogenoemde Reichsbürger-groepering, een beweging die de legitimiteit van de Duitse staat niet erkent. De leden weigeren ook vaak belastingen te betalen en verzamelen illegale wapens. Het gaat dus om een heel specifieke samenstelling van verdachten. "De combinatie van een prins met geld, een politicus en ook iemand die nog actief is in het leger", zegt Pittlik. 

Tijdens een persconferentie liet de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Nancy Faeser weten dat de veiligheidsdiensten elke mogelijke link tussen de terreurgroep en Rusland onderzoeken. Naar verluidt zou de groep via de partner van Reuss, een Russische, contact hebben gelegd met de Russische autoriteiten.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde programma's

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet