Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Maakt de NEE/NEE-sticker plaats voor de JA/JA-sticker?

Door De Wereld Vandaag
9 dagen geleden
03:52 min
Volgende fragmenten:

Heb jij de NEE/NEE-sticker op je brievenbus plakken? In Nederland doen ze al een paar jaar het omgekeerde: daar plak je een JA/JA-sticker om aan te geven dat je graag reclamedrukwerk ontvangt. “Het is tijd om dit in Vlaanderen terug op tafel te leggen”, zegt Vlaams Ombudsman Bart Weekers in ‘De Wereld Vandaag’. 
Zestien Nederlandse gemeenten hebben het principe van de ‘JA/JA-sticker’ al ingevoerd. Met zo’n JA/JA-sticker op je brievenbus geef je expliciet aan dat je graag reclamedrukwerk in de bus krijgt. Sinds die invoering, zo’n vier jaar geleden, is in Nederland al ongeveer 27 miljoen kilo aan papier bespaard. 
“Vier jaar geleden was daar in Vlaanderen ook een debat over”, zegt Weekers. “Ik merkte dat daar wel sympathie voor was, maar in 2019 heeft de Vlaamse overheid samen met de reclamesector beslist dat we toch inzetten op de NEE/NEE-sticker. Ik vond het een mooi onderwerp om daar gemeentelijk over te beslissen, maar als de cijfers erover bekend raken, zien we misschien dat ook die sticker goed werkt. We wachten af."

Meer artikels

Gerelateerde Programma's