Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Home

Luister

Radio 1 Select

De zomer van

Directeur zelfmoordlijn kirsten pauwels we proberen mensen niet op andere gedachten te brengen maar ruimte te bieden

Directeur Zelfmoordlijn Kirsten Pauwels: "We proberen mensen niet op andere gedachten te brengen, maar ruimte te bieden"

Door De Zomer van
Bannerafbeelding voor fragment

2 maanden geleden

8 min

Kirsten Pauwels is al tien jaar directeur bij het Centrum ter Preventie van Zelfdoding, bekend van de gratis Zelfmoordlijn 1813, die 24 uur per dag en 7 dagen op 7 bereikbaar is. In 'De Zomer Van' gaat ze op zoek naar liedjes over de de telefoon, ondertussen vertelt ze over haar ervaring bij het CPZ.
 

"Ik werkte vroeger in een gevangenis en later in een psychiatrische instelling", zegt Kirsten Pauwels, "Daar kom je dat thema wel tegen en het boeide me, vooral ook de vraag: hoe komt iemand op het punt om uit het leven te stappen?" Mensen die suïcidale gedachten hebben, denken dat uit het leven stappen de enige manier is om de pijn die ze voelen te stoppen. "We noemen een suïcidepoging ook een schreeuw van pijn."


Mensen die aan zelfdoding denken kunnen bellen naar de Zelfmoordlijn, waar een vrijwilliger aan de andere kant de hoorn oppakt. "We werken met vrijwilligers zodat er geen hiërarchische ongelijkheid is. Het gaat dus echt over een gesprek tussen twee mensen." Een gesprek met de Zelfmoordlijn is anoniem met als doel om zelfdoding te voorkomen. "We proberen mensen wel niet op andere gedachten te brengen. We willen hen juist ruimte bieden om hun verhaal te doen en zo misschien andere opties te verkennen."
 

Beluister hierboven het volledige gesprek.
 

Zit je met vragen over zelfdoding? Dan kan je dus altijd terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 of via de chat op zelfmoord1813.be.

Meer artikels

Gerelateerde Programma's

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

VRTNU wordt VRTMAX

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet