Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

"Ik was een punker. Zonder wall of sound spelen vond ik niet gemakkelijk."

Door De Zomer van
2 maanden geleden
05:24 min
Volgende fragmenten:
Autoplay

Zanger Guy Swinnen gaat in 'De Zomer Van' op zoek naar nummers waarin de zanger door slechts één instrument wordt begeleid. Swinnen staat zelf ook vaak met enkel zijn gitaar op het podium, en vindt dat niet altijd gemakkelijk.

"Als je gewoon band om met een band te spelen, is het akelig om alleen op een podium te staan."

"Na de split van The Scabs heb ik dat ook meegemaakt. The Scabs was een wall of sound, en opeens stond ik daar alleen met mijn akoestische gitaar. In het begin ramde ik keihard op mijn gitaar, om die wall of sound te imiteren. Het was Patrick Riguelle die me zei dat ik rustiger moest spelen, dat ik gewoon wat akkoorden en mijn stem nodig had. Dat heb ik met vallen en opstaan geleerd."

Wat het zo moeilijk maakt? "De naaktheid en de openheid. Een wall of sound is een zetel. Een rustig akkoord spelen en daarop zingen, dat moet je durven", zegt Swinnen.

"Ik ben een punker, ik kom vanuit het lawaai en veel energie. Ineens deed ik het tegenovergestelde."

Swinnen vindt dat je de kwaliteiten van een nummer vaak het beste hoort in een simpele versie. "Als je nummers in een een afgestroopte versie speelt, zie je de waarde van een nummer. Als het nummer overeind blijft in een eenvoudige versie, is het een goed nummer. Het focuspunt van een nummer is meestal de zanglijn. Als die met een minimale begeleiding overeind blijf, heb je een goed nummer."

Meer artikels

Gerelateerde Programma's