Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

Home

Luister

Radio 1 Select

Interne keuken

Bellingcat is een deel van de toekomst van de journalistiek

“Bellingcat is een deel van de toekomst van de journalistiek”

Door Interne Keuken

Bannerafbeelding voor fragment

2 jaar geleden

27 min

Het zijn geen journalisten, geen mensenrechtenactivisten, geen wetenschappers, geen rechercheurs, geen archivarissen, geen computerwetenschappers, maar wat zijn het dan wel?

Voor wat ze doen bestond tot voor kort geen woord. Omdat wat ze deden niet bestond. Open Source Intelligence heet het ondertussen. De waarheid proberen te achterhalen, niet door op zoek te gaan naar geheime informatie - dat is wat inlichtingendiensten doen - maar door te blijven graven in gegevens die voor iedereen toegankelijk zijn. Het internet kent geen geheimen voor wie weet waar en vooral hoe hij moet zoeken.

Zo hebben ze kunnen bewijzen wie vlucht MH17 uit de lucht heeft geschoten. Of wanneer Assad voor het eerst gifgas heeft gebruikt. Zo proberen ze te achterhalen of Frankrijk illegaal wapens levert aan Saoudi Arabië en hoe de aanhangers van Falun Gong worden behandeld in Chinese gevangenissen. Gewoon thuis van achter hun computer.

Eliot Higgins heeft het bedacht en schreef er nu een boek over ‘Wij zijn Bellingcat’. Ides Debruyne is zelf een groot pleitbezorger van innovatieve onderzoeksjournalistiek . Hij zit zaterdag aan onze keukentafel.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde programma's

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet