Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Home

Luister

Radio 1 Select

Interne keuken

Grenzen zijn nog interessanter als je niet weet dat ze er zijn

“Grenzen zijn nog interessanter als je niet weet dat ze er zijn”

Door Interne Keuken
Bannerafbeelding voor fragment

9 maanden geleden

27 min

Milo van Bokkum noemt zichzelf grensverslaafd. Toen hij nog op de middelbare school zat, gebruikte hij de schoolvakanties om de grens van Nederland op te zoeken, of die van de buurlanden. Hij is ondertussen journalist bij de NRC. Als hij niet op reis is op zoek naar een interessante grens, bestudeert hij kaarten, oud en nieuw, gefascineerd door de staatkundige afbakeningslijnen die door de continenten werden getrokken. Soms lopen die grillig en raar, soms zijn het loodrechte liniaallijnen, net zo raar.
Over zijn grenzenverslaving heeft Milo van Bokkum een prachtig geïllustreerd boek geschreven: Grensstreken. Het boek begint in een wei iets ten westen van het stadje Baarle. Een stuk grasland dat er uitziet als elk stuk grasland. Alleen: er omheen loopt de grens tussen Nederland en België. Je ziet het aan niets, maar toch is deze wei Belgisch grondgebied, volledig omsloten door Nederland. Een enclave. Een rariteit. “Grenzen zijn nog interessanter als je niet weet dat ze er zijn”, zegt van Bokkum in 'Interne Keuken'.

Meer artikels

Gerelateerde Programma's

Blijf op de hoogte

& wees als eerste bij voor tickets, meet and greets of gewoon de nieuwe podcasts.

Volg ons op

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet