Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Home

Luister

Radio 1 Select

Interne keuken

Je voelt je niet erkend als mens als je niet op waardige manier volgens je eigen gebruiken afscheid kan nemen

"Je voelt je niet erkend als mens als je niet op waardige manier, volgens je eigen gebruiken, afscheid kan nemen"

Door Interne Keuken
Bannerafbeelding voor fragment

7 maanden geleden

22 min

Doodgaan hoort bij het leven. Dat is het onvermijdelijke lot van ons allen, ondanks het veel gehoorde zinnetje "Het komt goed”, komt het niet goed. We sterven.
Sterven is ingrijpend voor wie sterft, maar ook voor wie overblijft. Het definitieve afscheid hebben we met rituelen omkadert. Begrafenispraktijken kunnen van noord tot zuid erg verschillend zijn, maar er is geen cultuur ter wereld die geen respect betoont voor zijn overledenen.
Els Heyvaert en Christian Van Kerckhove hebben de voorbije decennia de wereld bereisd. Vier jaar lang over zee met hun zeilboot de Agapètos, daarna over land. Onderweg zagen ze hoe mensen universele ervaringen op zeer uiteenlopende in rituelen gieten. Ze hebben over doodgaan een boek gemaakt.
'Samenleven met de dood' is een fascinerende verzameling van begrafenisrituelen. Maar het gaat ook verder, want de veelheid van rituelen dringt hen deze vraag op: hoe begraven we onze doden in onze superdiverse samenleving? Want het zijn niet alleen ménsen die migreren, hun diepste overtuigingen, hun rituelen en gebruiken migreren mee. Wie niet waardig afscheid kan nemen van zijn doden, overeenkomstig zijn traditie, zal zich hier nooit thuisvoelen.
 

Meer artikels

Gerelateerde Programma's

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

VRTNU wordt VRTMAX

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet