Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

Home

Luister

Radio 1 Select

Interne keuken

Nancy vermeulen niet vooruit gaan is achteruit gaan we moeten grenzen verleggen om onze welvaart veilig te stellen

Nancy Vermeulen: “Niet vooruit gaan is achteruit gaan. We moeten grenzen verleggen om onze welvaart veilig te stellen”

Door Interne Keuken

Bannerafbeelding voor fragment

2 jaar geleden

23 min

Eén ding is zeker: ons verblijf op Aarde is tijdelijk. Mogelijk verknoeien we het hier zelf en wordt de aarde onbewoonbaar door klimaatverandering, een milieuramp, een oorlog of nog iets anders. Maar ook als dat niet gebeurt zal de zon ooit zo groot worden dat ze de Aarde zal verbranden. Vroeg of laat moeten we een alternatief vinden voor onze planeet. Het is dat, of samen met haar verdwijnen.

Ziezo. Argumentatie klaar. Deze vaststelling volstaat om Nancy Vermeulen volmondig gelijk te geven: de toekomst van de mens ligt in ruimte, de Homo sapiens is een planeetvarende soort, willen of niet.

Maar er is een andere zekerheid: de mens is gemaakt voor een aards bestaan. De ruimte is dodelijk: geen zuurstof, geen luchtdruk, kosmische straling. Je moet een grenzeloos vertrouwen hebben in technologie om astronaut te willen zijn en moeder Aarde te verlaten.

Nancy Vermeulen heeft dat vertrouwen. Astronaut worden was haar grootste wens, van kindsbeen af. Met dat doel heeft ze fysica gestudeerd, is ze piloot geworden, deed ze aan stuntvliegen, diepzeeduiken en alpinisme. En leerde ze Russisch, want misschien kom je tijdens je astronautencarrière in een Sojoez-ruimtecapsule terecht, en alle opschriften en instructies zijn daar opgesteld in het Russisch.

In haar boek Iedereen ruimtevaarder somt Nancy Vermeulen alle hindernissen en gevaren op die onze post-aardse toekomst in de weg staan. En ze vertelt hoe wetenschappers en technici stap voor stap de moeilijkheden oplossen. Ze doet dat met veel geestdrift want het is haar uitdrukkelijke bedoeling zo veel mogelijk mensen enthousiast te maken voor ruimtevaart.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde programma's

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet