Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Home

Luister

Radio 1 Select

Interne keuken

Wij robots het probleem met artificiele intelligentie is dat we geen inzicht hebben in de achterliggende mechanismen

Wij, Robots: "Het probleem met Artificiële Intelligentie is dat we geen inzicht hebben in de achterliggende mechanismen"

Door Interne Keuken
Bannerafbeelding voor fragment

7 maanden geleden

25 min

Waar zijn ze, de nieuwe luddieten? De Engelse textielarbeiders die ten tijde van de Industriële Revolutie de machines vernietigden die hen dreigden werkloos te maken. Een automatisch weefgetouw in een fabriek vernielen, dat zou ons nog wel lukken. Niks wat je niet met een simpele sloophamer kan. Maar hoe schakel je Artificiële Intelligentie uit?
Hoe ziet die eruit? Waar zit die verstopt? In de cloud, wellicht. Maar waar is dat dan? En wat doet die A.I.? Wordt het niet stilaan tijd dat we ons daar serieus zorgen over beginnen te maken?
Filosoof Lode Lauwaert heeft over dat alles een boek geschreven. In 'Wij, Robots' werpt hij een filosofische blik op technologie en Artificiële Intelligentie.“Het probleem met AI is dat we geen inzicht hebben in de achterliggende mechanismen van die systemen", zegt Lauwaert. "Die transparantie is er niet. Zelfs de persoon die dat geprogrammeerd heeft weet dat niet. Er is dus ook niemand verantwoordelijk voor een straf als bijvoorbeeld een zelfrijdende auto zou crashen.”

Meer artikels

Gerelateerde Programma's

Blijf op de hoogte

& wees als eerste bij voor tickets, meet and greets of gewoon de nieuwe podcasts.

Volg ons op

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet