Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Logo Radio1

Luister

Programma's

Playlists

Podcasts

Contact

Download Radio 1 app

Muziek

Radio 1 Select

Radio 1 Classics

Radio 1 Sessies

Vox Top 3

Win

Kijk Live

Nieuwsbrief

Home

Luister

Radio 1 Select

Nieuwe feiten

Borstvoeding geven is goed voor het kind en de moeder

Borstvoeding geven is goed voor het kind én de moeder

Door Nieuwe Feiten
Bannerafbeelding voor fragment

4 maanden geleden

4 min

Borstvoeding geven is niet alleen goed voor het kind, maar ook voor de moeder. Dat blijkt uit een nieuwe metastudie waar Sanne Peters, epidemioloog aan het UMC Utrecht en George Institute for Global Health aan het Imperial College in Londen aan meegewerkt heeft.

Peters vergeleek talloze studies over borstvoeding met elkaar. Daarin viel het op dat vrouwen die borstvoeding geven minder kans hebben op hart- en vaatziekten. Of het om een causaal verband gaat, is niet 100 procent zeker, omdat elke vrouw uit de studie zelf had gekozen om al dan niet borstvoeding te geven.

Uit andere studies bleek ook al dat vrouwen die borstvoeding geven sneller terug op hun gewicht van voor de zwangerschap zitten. Ze verliezen sneller hun extra opgeslagen vet en ook hun cholesterol komt sneller terug naar het normale niveau. Dat zou er ook voor kunnen zorgen dat hun risico op hart- en vaatziekten vermindert. 

Over de nodige duurtijd van de borstvoeding om van deze voordelen te genieten, bestaat twijfel, maar hoe langer hoe beter. Voor het kind zelf raadt de Wereldgezondheidsorganisatie aan om 6 maanden fulltime borstvoeding te geven.

Meer artikels

Gerelateerde Programma's