Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

"De meesten van ons vertonen één of meerdere psychopathische trekken"

Door Nieuwe Feiten
3 maanden geleden
10 min
Volgende afleveringen afspelen

Waarom slaagt de ene psychopaat erin om topman van een multinational te worden, en belandt de andere in de gevangenis? Dat is de voorbije zeven jaar uitvoerig onderzocht aan de Universiteit van Virginia. Kasia Uzieblo, expert in forensische en criminele psychologie, onder meer verbonden aan de VUB las het onderzoek. "Hoe beter iemand met psychopathische kenmerken zijn emoties kan reguleren, hoe succesvoller hij is in de maatschappij" vertelt ze in ‘Nieuwe Feiten’.
Uzieblo spreekt bewust over mensen met psychopathische kenmerken, en niet over psychopaten. “Omdat we psychopathie als een persoonlijkheidsconstruct beschouwen. Het is iets dimensioneel: je bent meer of minder psychopathisch, of je vertoont een meer of mindere mate van psychopathische trekken.”
En niemand heeft nul psychopathische trekken? “Er zullen er zijn die er heel weinig vertonen. Maar de meesten van ons vertonen wel één of meerdere trekken. En op zich is dat niet problematisch. Het wordt problematisch als je er veel vertoont.”

Meer artikels

Gerelateerde Programma's