Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Home

Luister

Radio 1 Select

Nieuwe feiten

De ziekte van cotard als je denkt dat je dood bent

De ziekte van Cotard: als je denkt dat je dood bent

Door Nieuwe Feiten
Bannerafbeelding voor fragment

2 maanden geleden

9 min

Er zijn mensen die denken dat ze dood zijn. Wetenschapsfilosoof Pieter Adriaens (KU Leuven) schreef daarover in het tijdschrift Eos en legt het fenomeen uit in 'Nieuwe Feiten'. 

"Het syndroom van Cotard lijkt in te gaan tegen Descartes: 'je pense donc je suis'. Maar het gaat dus om een sterke, onwrikbare overtuiging van mensen dat ze dood zijn", legt Adriaens uit. "Dat dood zijn betekent voor elke patiënt wel iets anders. De ene patiënt voelt dat aan als geen lichaam meer hebben, anderen zeggen dat er lichaamsdelen ontbreken of er zijn nog anderen die denken dat ze geen ziel of persoonlijkheid meer hebben", gaat hij verder. 

Adriaens stelt wel gerust: het gaat om een hele kleine minderheid van mensen met psychiatrische problemen die lijden aan de waanbeelden die gepaard gaan met het syndroom. "Het is ook een heel curieus syndroom, dus ik ben nog steeds op zoek naar verhalen van mensen die het reeds meegemaakt hebben", gaat de wetenschapsfilosoof verder. Wie meer kan vertellen over het fenomeen mag altijd mailen naar nieuwefeiten@radio1.be en wordt zo bezorgd aan Pieter Adriaens.

Meer artikels

Gerelateerde Programma's

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

VRTNU wordt VRTMAX

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet