Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Denk je dat je na een paar biertjes knapper wordt?

Door Nieuwe Feiten
1 maand geleden
04:41 min
Volgende fragmenten:

Beauty is in the eye of the beerholder. Na een paar pintjes wordt iedereen een stuk knapper. Dat dénkt iedereen altijd, maar klopt het wel? Dat is nu wetenschappelijk onderzocht, in Denemarken. We praten over dat 'bierbril'-effect met Frank Van Overwalle, sociaal psycholoog aan de VUB.
"Men is gaan kijken naar wat er gebeurt als het sluitingsuur van cafés nadert. Hoe dichter men bij dat sluitingsuur komt, hoe meer mensen zichzelf en anderen aantrekkelijker vinden. Dat heeft natuurlijk te maken met mensen die een nog een leuk uurtje willen besteden met iemand anders als het café wordt gesloten. Ze beseffen dat de tijd dringt, dus ze moeten wat stappen ondernemen. Het heeft natuurlijk ook te maken met alcoholgebruik, maar het eigenaardige van de studie blijft toch dat het naderen van het sluitingsuur een grotere rol speelt."
"Maar er is ook een opvallend verschil tussen mannen en vrouwen bij dit effect. Mannen gaan ongeacht hun relatiestatus dat effect vertonen, vrouwen vertonen dat alleen als ze single zijn. Dat is een bekend verschil dat je evolutionair kan verklaren. Als mannen nakomelingen willen verwekken, dan doet dat er eigenlijk niet toe voor hen of ze nadien mee dat kind met de partner opvoeden. Het kind wordt sowieso verwekt. Terwijl daar bij vrouwen belangrijke consequenties bij, zoals de zwangerschap, het kind zogen en jarenlang opvoeden. Dus de vrouwen gaan meer uitkijken naar een partner die mee voor hun kind gaat zorgen. Een getrouwde vrouw is dus ook sterker bestand tegen het sluitingstijdeffect want die heeft al kinderen." 

 

 

Meer artikels

Gerelateerde Programma's