Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Hoe lang werkt een coronavaccin?

Door Nieuwe Feiten
1 maand geleden
06:45 min
Volgende fragmenten:

We zitten goed in Vlaanderen, met een vaccinatiegraad van 90% bij volwassenen. Maar de vraag is: hoe lang werkt een coronavaccin? Want er is meer en meer bewijs dat de werking van de vaccins na enkele maanden afneemt. Hoe zit het precies?
"De beschermingsgraad zakt, maar het gaat over de bescherming tegen alle vormen van de ziekten, ook de heel milde infecties die nauwelijks last geven" zegt  Isabel Leroux-Roels, van het Centrum voor vaccinologie aan het UZ in Gent in 'Nieuwe Feiten'. "Kijk je naar de cijfers van ernstige ziekten, bijvoorbeeld met een ziekenhuisopname of overlijden als gevolg, dan zit die bescherming nog steeds heel goed. Ook als het om de deltavariant gaat".
Toch ziet Leroux-Roels het nut van een derde dosis in. Al zou ze veel gerichter dan Israël te werk gaan en vooral kijken naar nog amper gevaccineerde gebieden: "Het is belangrijk om te blijven opvolgen welke mensen in het ziekenhuis terechtkomen. Die mensen kunnen we misschien gericht een derde dosis geven. Maar we zitten nog steeds in een situatie van schaarste. Als je niet voldoende vaccins hebt voor de hele wereld, moet je ze inzetten waar je het meeste winst kan boeken. En dat is uiteraard bij mensen die nog niet gevaccineerd zijn."

Meer artikels

Gerelateerde Programma's