Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Home

Luister

Radio 1 Select

Nieuwe feiten

Mensen die volgens de stereotypen een saaie job of hobby hebben worden vaak gezien als koel en ongetalenteerd

"Mensen die volgens de stereotypen een 'saaie' job of hobby hebben, worden vaak gezien als koel en ongetalenteerd"

Door Nieuwe Feiten
Bannerafbeelding voor fragment

4 maanden geleden

7 min

Wijnand Van Tilburg vindt saaiheid verbazingwekkend interessant. Zo interessant dat hij er een hele studie aan gewijd heeft. Hij is experimenteel sociaal psycholoog aan de Universiteit van Essex uit zijn onderzoek blijkt dat stereotypen over saaie mensen schadelijke sociale implicaties kunnen hebben.
 

"Saaiheid is zo'n alledaags fenomeen maar de verveling heeft veel impact op het dagelijks leven. Verveling zet aan tot het zoeken van iets bijzonder, iets interessanter. Dus de verveling zelf is misschien niet zo prettig om te ervaren maar het is wel heel belangrijk. Het kan ook helpen bij creativiteit." 


In de studie van Van Tilburg wordt gekeken naar hoe mensen reageren op verveling. Ze laten mensen saaie taken doen en het gedrag dat ze daarna stellen wordt bestudeerd. Maar er wordt ook gekeken naar hoe ze reageren op mensen die beschreven worden met saaie eigenschappen. Mensen die werken met nummers (bankiers of wiskundigen) of die postzegels verzamelen bijvoorbeeld, worden vaak als saai gezien. En dat type mensen brengt doorgaans negatieve reacties teweeg. Maar dat betekent ook dat mensen die zo gestereotypeerd worden, geen mogelijkheid krijgen om het ongelijk te bewijzen."
 

Typisch bij dit soort stereotypen is dat mensen negatief gekarakteriseerd worden in termen van hoe graag mensen met ze willen omgaan, maar ook dat ze negatief worden beschreven op vlak van capaciteiten en talenten. "Saaie mensen worden als koel in de omgang gezien, en ook als ongetalenteerd. Dat is uniek. Dat betekent dat een boekhouder gezien wordt als iemand die niet leuk is om mee om te gaan, maar ook als iemand die niet goed is in de job."
 

Meer artikels

Gerelateerde Programma's

Blijf op de hoogte

& wees als eerste bij voor tickets, meet and greets of gewoon de nieuwe podcasts.

Volg ons op

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet