Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Home

Luister

Radio 1 Select

Nieuwe feiten

Mensen hebben zich lang niet geschaamd voor een grote neus want dat gaf status maar toen kwam barbie

"Mensen hebben zich lang niet geschaamd voor een grote neus want dat gaf status. Maar toen kwam Barbie"

Door Nieuwe Feiten
Bannerafbeelding voor fragment

7 maanden geleden

8 min

Duizenden jaren hebben mensen met een grote neus zich niet geschaamd. Integendeel, je neus kon niet groot genoeg zijn. Caro Verbeek (Kunsthistorica aan de Vrije Universiteit van Amsterdam) schreef het boek ‘Een kleine cultuurgeschiedenis van de grote neus’.
"Tot de twintigste eeuw stond een grote neus, bij zowel mannen als vrouwen, voor status, intellect, eer... als je van adel was, een leider of een schrijver wilde zijn, dan had je beter een grote neus."
"Maar toen Barbie op de markt kwam, is dat idee veranderd. Barbie is overgenomen van een Duitse tekening 'Lilli' waarop je van de voorkant gezien een hele kleine neus ziet. Zo hebben ze dat bij Barbie overgenomen. En Barbie straalt zogezegd heel veel vrouwelijkheid uit, waardoor ook die kleine neus als heel vrouwelijk gezien werd."
Verder was de verhouding van de neus tot de schedel heel belangrijk in de 19de en 20ste eeuw, want zo werd bepaald of je een geboren crimineel was. En dat werd misbruikt in de Tweede Wereldoorlog. "Als je een grote neus had, was dat al voldoende om opgepakt te worden. Dat werd namelijk ook geassocieerd met Joden." 
 

Meer artikels

Gerelateerde Programma's

Blijf op de hoogte

& wees als eerste bij voor tickets, meet and greets of gewoon de nieuwe podcasts.

Volg ons op

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet