Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Logo Radio1

Luister

Programma's

Playlists

Podcasts

Contact

Download Radio 1 app

Muziek

Radio 1 Select

Radio 1 Classics

Radio 1 Sessies

Vox Top 3

Win

Kijk Live

Nieuwsbrief

Home

Luister

Radio 1 Select

Nieuwe feiten

Mensen hebben zich lang niet geschaamd voor een grote neus want dat gaf status maar toen kwam barbie

"Mensen hebben zich lang niet geschaamd voor een grote neus want dat gaf status. Maar toen kwam Barbie"

Door Nieuwe Feiten
Bannerafbeelding voor fragment

5 maanden geleden

8 min

Duizenden jaren hebben mensen met een grote neus zich niet geschaamd. Integendeel, je neus kon niet groot genoeg zijn. Caro Verbeek (Kunsthistorica aan de Vrije Universiteit van Amsterdam) schreef het boek ‘Een kleine cultuurgeschiedenis van de grote neus’.
"Tot de twintigste eeuw stond een grote neus, bij zowel mannen als vrouwen, voor status, intellect, eer... als je van adel was, een leider of een schrijver wilde zijn, dan had je beter een grote neus."
"Maar toen Barbie op de markt kwam, is dat idee veranderd. Barbie is overgenomen van een Duitse tekening 'Lilli' waarop je van de voorkant gezien een hele kleine neus ziet. Zo hebben ze dat bij Barbie overgenomen. En Barbie straalt zogezegd heel veel vrouwelijkheid uit, waardoor ook die kleine neus als heel vrouwelijk gezien werd."
Verder was de verhouding van de neus tot de schedel heel belangrijk in de 19de en 20ste eeuw, want zo werd bepaald of je een geboren crimineel was. En dat werd misbruikt in de Tweede Wereldoorlog. "Als je een grote neus had, was dat al voldoende om opgepakt te worden. Dat werd namelijk ook geassocieerd met Joden." 
 

Meer artikels

Gerelateerde Programma's