Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Home

Luister

Radio 1 Select

Nieuwe feiten

Molenbeek in ronse verontreinigd met pfas maar dat is niet per se illegaal gebeurd

Molenbeek in Ronse verontreinigd met PFAS, maar dat is niet per se illegaal gebeurd

Door Nieuwe Feiten
Bannerafbeelding voor fragment

10 maanden geleden

6 min

Uit metingen van OVAM is gebleken dat er tot zesentwintig keer meer dan de toegelaten hoeveelheden PFAS in het water van de Molenbeek zit. “Dat is geen goed nieuws en het toont aan dat niet enkel de bekende 3M-fabriek een bron kan zijn. Ook elders in Vlaanderen kan er een bloostelling zijn door andere industriële activiteiten, met gevaar voor het milieu en volksgezondheid”, aldus professor Jan Tytgat, toxicoloog aan de universiteit van Leuven. Tytgat is niet betrokken bij het onderzoek in Ronse maar legt uit wat er aan de hand is. 
“Op basis van de metingen in Ronse weten we al dat het opnieuw gaat over een aantal van deze PFAS-moleculen, van die grote familie. Maar ook stoffen die we kennen als brand- of vlamvertragers. Dat zijn stoffen die in tapijten en textiel en allerlei andere eindproducten verwerkt worden. Die brandvertragers bevatten vooral broom. De PFAS-moleculen zijn vooral fluor. In de scheikunde zitten fluor en broom een beetje in dezelfde categorie. En die maken dat naar het milieu en volksgezondheid toe, dat heel moeilijk afbreekbare stoffen zijn en dat we daar toch mee moeten opletten.” 
Afzonderlijk zijn die stoffen dus misschien niet zo schadelijk, maar samen wel. “Die cocktail van al deze door de mens gemaakte moleculen, daar is effectief nog geen grondig onderzoek naar gedaan om te weten wat die doen als die samen aanwezig zijn.”
Zijn de stoffen op een legale wijze in het beekwater terechtgekomen? “Dat is een moeilijke vraag voor mij als wetenschapper. Als het niet in de lijsten van de Vlaamse overheid over bodembescherming en –sanering staat, dan is het niet illegaal. Er staan gelukkig wel al heel wat andere stoffen in de lijst, maar het zou kunnen dat er inderdaad een aantal klassen van stoffen daar niet inzitten en dan kan je juridisch gesproken zeggen dat dat niet illegaal is.”
Met de hoeveelheid stoffen die in Ronse zijn aangetroffen, is er geen acuut gevaar volgens Tytgat.

Meer artikels

Gerelateerde Programma's

Blijf op de hoogte

& wees als eerste bij voor tickets, meet and greets of gewoon de nieuwe podcasts.

Volg ons op

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet