Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Ruim 200 oude Nederlandse appelrassen in één boomgaard

Door Nieuwe Feiten
1 maand geleden
08:03 min
Volgende fragmenten:

Vroeger werden er veel meer soorten appels gegeten dan nu. In Friesland bevindt zich de grootste verzameling oude appelrassen. Initiatiefnemer Frits Doornenbal, secretaris van Fruit in Friesland legt uit waarom we die oude appelsoorten in stand moeten houden.
“We zijn een paar jaar bezig geweest om alle appelrassen die Nederland gekend heeft als boom te vinden en daar een stukje enthout van te nemen om daar weer een nieuwe boom mee te maken. Op die manier zijn we tot zo’n 200 bomen gekomen en toen hadden we het geluk dat er een grootgrondbezitter was die zei dat we een stukje van zijn grond mochten gebruiken voor onze boomgaard.” 
Maar hoe vind je die bomen? “Er zijn wel meer mensen die zich intensief met fruit bezighouden en dan ken je elkaar wel. En dan is het via internet gemakkelijk om informatie uit te wisselen. Daar blijft het dan niet bij, want als je weet dat een collega ergens in Zwitserland bepaalde bomen heeft, dan wil je daar een klein takje van krijgen om zelf een boom mee te maken.”  

Meer artikels

Gerelateerde Programma's