Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Home

Luister

Radio 1 Select

Nieuwe feiten

Sinds enkele weken ben ik ingewijd in de wondere wereld van het rengels

"Sinds enkele weken ben ik ingewijd in de wondere wereld van het Rengels"

Door Nieuwe Feiten
Bannerafbeelding voor fragment

10 maanden geleden

3 min

Liefste landgenoten,

 

Onze gevels moeten gerenoveerd. En voor u zich op twitter begeeft om grappen over mijn hoofd en de borsten van vrouwlief te maken; ik heb het hier wel degelijk over de stapels stenen die de grenzen van onze mansion in Merksem markeren.

 

De grootste ondernemers investeren tegen de crisis in. En aangezien ik mezelf veel meer zakelijk inzicht toedicht dan ik heb, leek me het tweede corona-interbellum een mooie tijd voor verbouwingen. De bank was dat trouwens niet met me eens. ‘Jullie zitten er na anderhalf jaar afgelaste shows niet echt warmpjes bij’, sprak de bankier. ‘Dat klopt’, zei ik. ‘En dus isoleren we de gevel. Dan is dat al opgelost. Bovendien kunnen we zo voor de vierde golf vast in zelfisolatie.’ Geen speld tussen te krijgen.

 

Na het opvragen van ettelijke offertes, waarvan er maar liefst twee ook daadwerkelijk kwamen, viel onze keus op een bedrijf vol bebaarde bouwboys uit de Noorderkempen. Een juiste keus. Op de afgesproken dag, op het afgesproken uur stonden ze op de afgesproken plaats. Elke Vlaming weet dat dat een prestatie is. De meeste aannemers bellen vaker af voor werk dan Conner Rousseau voor showrepetities.

 

We rekenden op weken vol stof, puin en bevlekte toiletten. We kregen keurig werkende vakmannen. Klein minpuntje: het zijn Roemenen. En voor u mij beschuldigt van discriminatie; hun afkomst is niet het probleem. Sterker nog: ik noem ze standaard ‘de drie wijzen uit het Oosten’. Oké, ze zijn met vijf, maar het kunnen niet allemaal de scherpste messen in de schuif zijn. Het probleem is communiceren. Ik spreek geen Roemeens en zij spreken geen Nederlands. Dus spreek ik Kempisch met hun baas, die dat vertaalt naar Engels voor de voorman, die dat vertaalt naar Roemeens voor de rest. Maar het grootste deel van de dag is de baas er niet. En dan is het aan mij om Engels te praten.

 

In een opwelling van welwillendheid las ik me in in de belangrijkste vertalingen van bouwbegrippen. Ik weet nu alles van drainage, concrete en stucco. Klein probleempje: de Roemenen niet. En dus ben ik sinds enkele weken ingewijd in de wondere wereld van het Rengels. Met de R van Roemeens. Dat is een slecht uitgesproken Engelse variant waarbij alle specifieke begrippen worden terugvertaald naar het… Nederlands.

 

Gisteravond hoorde ik mezelf zeggen ‘so you come back on donderdag en then you put primer grondlaag on en then vrijdag de eindlaag. En you also do the pijpen then?’

De drie wijzen uit het oosten moesten lachen. ‘No pijpen. We are bouwvakker, no sex slave.’

Blijkbaar is het Rengelse woord voor ‘regenpijp’ gewoon ‘afvoer’.

Nog twee dagen en ze kunnen me pijpen. Euhm, afvoeren.

Meer artikels

Gerelateerde Programma's

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

VRTNU wordt VRTMAX

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet