Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

Home

Luister

Radio 1 Select

Nieuwe feiten

Vroeger was alles dommer

"Vroeger was alles dommer"

Door Nieuwe Feiten

Bannerafbeelding voor fragment

1 jaar geleden

3 min

In een ver verleden waren er nog geen smarthphones, smartwatches of slimme meters. We zijn omringd door intelligentie. Maar niet altijd ten goede, volgens Bas Birker. Zo vertelt hij in zijn middagjournaal hieronder. 

 

Liefste landgenoten,

Mijn auto zei gisteren ‘doeng’ toen ik instapte en op mijn touchscreen dashboard verscheen een gevarendriehoek. ‘Noodoproepsysteem niet beschikbaar’. Dat is natuurlijk even schrikken. Eerst moet ik op nuchtere maag ontdekken dat ik een noodoproepsysteem heb, en dan blijkt het nog kapot ook. Ik probeerde de auto te starten. Dat lukte. Ik reed weg en telefoneerde voor de zekerheid via mijn bluetooth communicatiesysteem naar 112. De medewerkster vroeg wat mijn noodgeval was. Ik zei dat het noodoproepsysteem niet beschikbaar was. Zij zei van wel. Anders had ik haar niet aan de telefoon gehad. Goed punt.

 

Mijn auto zal abuis zijn geweest. So much for Deutsche Gründlichkeit.

 

Ik zeg niet dat vroeger alles beter was. Maar makkelijker was het allemaal wel. Ik kan me nog levendig herinneren dat de Electrabels van deze wereld mannetjes in dienst hadden die elk jaar je meterstand kwamen opnemen om te kijken of je de boel niet bedonderde. Die mannetjes zijn inmiddels vervangen door slimme meters. De mannetjes waren te dom blijkbaar. Om al die domheid buiten de deur te houden, heeft huize Birker al jaren een slimme thermostaat. Je kunt tenslotte nooit genoeg touchscreen beeldschermen in huis hebben. Het computertje deelt in real time het exacte energieverbruik mee. In ons geval is dat vooral rood. Ik weet niet wat rood precies voor stroom is, maar erg groen zal het niet zijn.

 

Sinds een paar maanden hebben we ook een slimme meter. Geen idee welke test dat ding heeft moeten doorstaan voor die titel, maar wel dat die test niet deugt. Mijn meter is niet hoogbegaafd, maar scoort wel donkerrood op het autismespectrum. Het weet alles van cijfertjes, maar communiceert niet met de slimme thermostaat. Ik pleegde een noodoproep naar Fluvius. Dat ging, want ik zat niet in de auto. De netbeheerder vertelde me dat er een mannetje moest langskomen. Ik vroeg of het een slimme was. Fluvius begreep mijn grapje niet. Blijkbaar werken de domme mannetjes nu in hun callcenter. Vroeger namen ze meterstanden op, nu de telefoon.

 

Vanmorgen om half acht stonden er twee mannetjes voor de deur. 'Het probleem zit hem in de privacywetgeving', sprak de een. 'We moeten toestemming geven aan jouw slimme meter om jouw gegevens door te geven aan jouw slimme thermostaat', zei de ander, en hij drukte op een knopje. 'Opgelost.' 'Als jullie zo goed zijn met communicerende computers, kunnen jullie dan ook gelijk even naar mijn auto kijken?', vroeg ik. 'Het noodoproepsysteem is niet beschikbaar.'

 

De mannetjes schudden hun hoofd. 'Helaas. Die auto’s van tegenwoordig zijn veel te ingewikkeld.' 'Ik weet het', zei ik. ‘Vroeger was alles dommer.’

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde programma's

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet