Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Waarom is walgen op sociale media zo verleidelijk?

Door Nieuwe Feiten
1 maand geleden
05:55 min
Volgende fragmenten:

Uit gelekte interne documenten blijkt dat Facebook heel goed weet dat woede en negatieve emoties goed scoren op het platform. Dat betekent natuurlijk dat veel gebruikers veel tijd besteden aan die negatieve emoties. Waarom worden we daar zo door aangetrokken? We vragen het aan Koen Ponnet, sociaal psycholoog van de UGent.
Wat vinden mensen nu zo leuk aan walgen? Het zou toch logischer zijn dat we genieten van vreugde en dus blijheid gaan zoeken op sociale media? “Mensen lezen graag positief nieuws, maar ze doen ook aan sociale vergelijking. Je hebt opwaartse en neerwaartse sociale vergelijking. Opwaartse sociale vergelijking is dat je jezelf vergelijkt met iemand die beter presteert dan jij, wat jou motiveert om beter te presteren. Bij neerwaartse sociale vergelijking, vergelijk je je met iemand die het minder goed doet dan jezelf en dat sterkt jouw ego. Daarom doen we dat dus veel.” 
“Neerwaartse sociale vergelijkingen komen veel meer voor dan de opwaartse of gelijksoortige vergelijkingen, dat bleek al uit onderzoek uit de jaren 80. Maar sociale media is ondertussen wel een gigantisch groot gegeven met heel veel leden, waardoor er ook veel meer informatie is. Als je zoals Facebook aan de knoppen zit, kan je dus een grote impact hebben op mensen.” 

Meer artikels

Gerelateerde Programma's