Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Home

Luister

Radio 1 Select

Nieuwe feiten

Waarom staat op een wijnetiket niet hoeveel suiker de fles bevat

Waarom staat op een wijnetiket niet hoeveel suiker de fles bevat?

Door Nieuwe Feiten
Bannerafbeelding voor fragment

6 maanden geleden

6 min

Met twee glazen wijn wordt je dagelijkse suikerlimiet snel overschreden. In veel alcoholische dranken is een aanzienlijke hoeveelheid suiker aanwezig, zegt Michaël Sels, hoofddiëtist UZ Antwerpen. “Binnen wijnsoorten is er een groot verschil: je hebt dessertwijn, witte wijn, droge wijn, …”
Ook bier blijkt een zoete zonde: “Trappistbier, toch een groot volume, bevat veel graansuikers. Vaak wordt de drank bijgekleurd door een soort karamel. Je zit al snel aan drie à vier sneetjes brood per glas. Als je een paar glazen drinkt na een zondags fietsritje, hoop ik dat je ver hebt gefietst.”
Waarom kan je deze informatie niet op een ticket terugvinden? “Alcohol valt buiten die regelgeving en is vrijgesteld van de verplichting om ingrediënten en voedingswaarden weer te geven. Uiteraard met uitzondering van allergenen zoals sulfiet.” Sels hoopt dat de wetgeving snel wijzigt. Wanneer die informatie op het ticket staat, is het belangrijk om ze te leren interpreteren, zegt hij. Daarbij helpen, beschouwt hij als zijn taak.

Meer artikels

Gerelateerde Programma's

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

VRTNU wordt VRTMAX

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet