Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Logo Radio1

Luister

Programma's

Playlists

Podcasts

Contact

Download Radio 1 app

Muziek

Radio 1 Select

Radio 1 Classics

Radio 1 Sessies

Vox Top 3

Win

Kijk Live

Nieuwsbrief

Home

Luister

Radio 1 Select

Touche

Jeroen brouwers schreef een persoonlijk bericht voor stijn de paepe

Jeroen Brouwers schreef een persoonlijk bericht voor Stijn De Paepe

Door Touché
Bannerafbeelding voor fragment

4 maanden geleden

12 min

Op zondag was dichter Stijn De Paepe te gast bij Friedl’ Lesage in 'Touché'. De Paepe is een enorme fan van het werk van Jeroen Brouwers, die volgens hem geen slechte zinnen kan schrijven. Als verrassing schreef Brouwers een persoonlijk bericht voor De Paepe: 


Beste Stijn De Paepe, 


Dagelijks bij het ontbijtbeschuitje met rode jam lees ik je gedicht op pagina 2 van De Morgen. In technische zin, dat is nu eenmaal het eerste waar ik als literair geperverteerde op let, is je verskunst superieur perfect. Doorgaans twee of drie kwatrijnen met secuur gekozen woorden en inventieve rijmen, altijd in een kloppend ritme van lettergrepen en klemtonen, en het geheel melodieus en muzikaal van zegging. Dat is een.


In de tweede allereerste plaats wens ik te worden gefrappeerd door de mededeling, de boodschap, de frappe of de grap van het lied. Die weet je dikwijls op luchtig-filosofische toon ironisch te verklanken, nooit chagrijnig, nooit dogmatisch belerend. Je staat me toe erom te glimlachen. Zo weet je me met je vaardig gecomponeerde dagvers op te monteren in de grijze ochtend. Ik vergeet erbij van mijn beschuit te happen, die tijdens mijn concentratie scheef in mijn hand komt te hangen, waardoor je poëzie onder klodders rode jam bedekt raakt.


Met plakkerige vingers waarmee ik de jam uit je woordcreatie heb opgedept, reik ik je mijn hand, waarde Stijn. Al hebben we elkaar nooit in persona ontmoet, hier is mijn bewondering en sympathie voor je en ik gun en wens je nog louter welbehagen. 


Jeroen Brouwers

 

Meer artikels

Gerelateerde Programma's