Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

Home

Luister

Radio 1 Select

Voorproevers

Vagina betekent letterlijk schede voor een zwaard wat een fallocentrische manier is om een orgaan te benoemen

"Vagina betekent letterlijk 'schede (voor een zwaard)', wat een fallocentrische manier is om een orgaan te benoemen"

Door Voorproevers

Bannerafbeelding voor fragment

2 maanden geleden

9 min

Tinne Claes is cultuurhistoricus en onderzoeker aan de KULeuven. Samen met een team van Nederlandse en Vlaamse historici verdiepte ze zich in de geschiedenis van de vagina en vulva. Ze bestudeerden o.a. de geschiedenis van de clitoris, van artificiële vagina’s voor trans en intersekse personen, van de eendenbek, van menstruatie, van schaamhaar en van vulva’s in de kunst. Het resultaat van dit onderzoek is te lezen in het 'kutnummer' van 'Wonderkamer', magazine voor wetenschapsgeschiedenis.
 

Een 'kutnummer' dus en geen 'vagina- of vulvanummer'. Tinne Claes: 'Strikt genomen is de vagina alleen de gespierde buis die naar de baarmoederhals leidt. En bij de vulva gaat het alleen om de externe, zichtbare anatomie. Beide woorden dekken dus de lading niet. Blijft over: kut. Een woord dat volgens feministes aan een herwaardering toe is. Het is dan wel een scheldwoord, het kan ook een fiere geuzennaam zijn. Het is een krachtig woord, geen koosnaampje zoals poes of flamoes."
 

Ook de bekende feministe Germaine Greer is meer fan van 'kut' dan 'vagina'.  Omdat kut naar de volledige gynaecologische anatomie verwijst, terwijl vagina ‘alle stukjes die het leuk maken’ weglaat. En vooral ook omdat vagina letterlijk 'schede (van een zwaard)' betekent,  'I refuse to think of my sex as simply a receptacle for a weapon', zei Greer. Tinne Claes:  "Dit gaat over de typische 'slot en sleutel-retoriek',  waarbij de vagina simpelweg het orgaan is dat de penis moet verwelkomen, en dat is een heel fallocentrische en paternalistische manier om een orgaan te beschrijven, zonder aandacht voor het vrouwelijke genot dat zich vooral in de clitoris afspeelt."

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde programma's

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet