Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Sebastiaan De Block: "Duurzaam worden is te vergelijken met gewicht verliezen. Dat is een langetermijnplan"

Door Wat houdt ons tegen?
3 maanden geleden
5 min
Volgende afleveringen afspelen

Sebastiaan De Block (The Ecological Entrepreneur) adviseert bedrijven in ecologische oplossingen. De gemiddelde KMO zegt: "De omslag is complex en duur". Bovendien is de onwetendheid en de besluiteloosheid groot.
"Er zijn veel meer oplossingen dan mensen weten', begint De Block. "Maar duurzaam worden als bedrijf is een beetje als gewicht verliezen. Dat is een langetermijnplan. En veel bedrijven proberen nu in één keer 100% duurzaam te zijn, dat gaat eigenlijk niet."
"Ondernemen doe je ook op lange termijn", pikt econoom Geert Noels in. "Die duurzaamheidsgedachte is veel meer een attitude. Je moet daar elke dag mee bezig zijn. En dat zit in elke beslissing die je neemt als onderneming. Want als je keuzes hebben tussen bepaalde zaken, kies je voor het duurzame. En dat zijn soms pijnlijke beslissingen."
"We merken dat bedrijven minder snel gaan investeren in ecologische toepassingen als ze niet geloven dat het zal renderen", zegt De Block. "Het is voor bedrijven gewoon heel moeilijk te vatten wat ze wel of niet moeten doen, en wat zal werken of wat niet. Uiteindelijk is duurzaamheid voor hen nog altijd gewoon mooi meegenomen en zijn er nog veel bedrijven die niet beseffen hoe waardevol het kan zijn. Die attitude ontbreekt nog, omdat het allemaal zo complex is."

Meer artikels

Gerelateerde Programma's