Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

Home

Luister

Radio 1 Select

Weetikveel

Kubrick kreeg vaak slechte recensies voor zijn films omdat de verwachtingen altijd zo torenhoog waren

"Kubrick kreeg vaak slechte recensies voor zijn films, omdat de verwachtingen altijd zo torenhoog waren"

Door #weetikveel
Bannerafbeelding voor fragment

1 jaar geleden

9 min

"Stanley Kubrick was bezeten door zijn vak", heeft filmkenner Patrick Duynslaegher verteld in #weetikveel. "Dat uitte zich op allerlei manieren. Geen enkele regisseur was zo intens betrokken bij alle facetten van het filmmaken. Hij controleerde alles tot in de puntjes, tot op het geobsedeerde af. Zelfs over het dubben wilde hij zijn zegje hebben."

"Hij heeft nooit tweemaal na elkaar een film in hetzelfde genre gemaakt, en voor elke film heeft hij een eigen wereld gecreëerd", zegt Duynslaegher. "Wat hij met een genre deed, was telkens revolutionair, uniek en gedurfd. Maar net daarom kregen de meest Kubrick-films slechte recensies toen ze verschenen. Pas jaren later gingen mensen inzien hoe goed de film was."

"Ik had dat zelf ook", vertelt Duynslaegher. "Toen ik The Shinging of Full Metal Jacket zag, was ik ontgoocheld. De verwachtingen waren torenhoog, ook al weet je niet wat je precies verwacht. Ik zat niet naar de films te kijken, maar naar: 'Kubrick gaat hier iets unieks doen'. Pas als je daar afstand van neemt, zie je de kwaliteiten van de film.

Kubricks meest experimentele film was 2001: A Space Odyssey. "Ik was volledig overdonderd", zegt Duynslaegher. "Ik kan niet zeggen dat ik de film toen goed vond, maar het is natuurlijk wél een hele goede film."

"Het is ook de meest ambitieuze film aller tijden", vindt Duynslaegher. "In film speel je met tijd en ruimte. 2001: A Space Odyssey gaat over de grootst mogelijke ruimtelijkheid die je kan overkoepelen, en de film omspant ook miljoenen jaren. Dat is zeer uitzonderlijk"."

 

Meer artikels

Gerelateerde Programma's

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet