Luisteraar Griet over borstkanker: “Niemand kan het zich inbeelden, alleen lotgenoten begrijpen wat je echt ervaart”

16 oktober 2020
© National Cancer Institute (Unsplash)
Bijzondere dag voor luisteraar Griet De Pauw vandaag, zij is onderweg naar haar vijfentwintigste en laatste bestraling. Ze vertelt haar verhaal in ‘Byloo’.

De hele maand oktober staat in het teken van borstkanker. 1 op de 9 vrouwen krijgt met borstkanker te maken, wat het een van de meest voorkomende kankers maakt. Griet De Pauw kreeg in januari de diagnose van borstkanker. Er begon een moeilijke periode voor haar, maar er is licht aan het einde van de tunnel. Vandaag krijgt Griet eindelijk haar laatste bestraling.

Fysiek ben ik ondertussen echt beter, maar mentaal is het heel zwaar.

“Het zwaarste was de chemo. Die bestralingen vallen beter mee. Ik heb ook een borstamputatie achter de rug. Fysiek ben ik ondertussen echt beter, dat valt mee. Maar mentaal is het heel zwaar. Je kan je er niet op voorbereiden en het is echt niet te onderschatten”, vertelt Griet in ‘Byloo’. “Niemand kan het zich inbeelden, alleen lotgenoten begrijpen wat je echt ervaart. Natuurlijk is alle steun die je krijgt fijn en goed bedoeld, maar je moet het uiteindelijk wel zelf ondergaan.”

In het dagdagelijkse leven werkt Griet als psychiatrisch verpleegkundige. “Ik sta nu dus een beetje aan de andere zijde van de relatie patiënt vs. zorgpersoneel. Nu word ik in handen gegooid van de medische wereld. Dat was heel zwaar in het begin om te aanvaarden, dat ik mij moest laten leiden door dokters. Ik moest even beseffen dat ik mij moest laten verzorgen.”

Sensibilisering

Net als andere kankers, is het belangrijk om erover te praten en aandachtig te zijn. “We moeten blijven sensibiliseren. Daarnaast vind ik dat de controle op borstkanker opgevoerd moet worden. Momenteel word je pas gecontroleerd als je vijftig jaar of ouder bent, maar dat zou al vroeger moeten. Veel lotgenoten en ikzelf hebben die leeftijd nog niet bereikt. Het is ook belangrijk dat je aan je eigen lichaam denkt en jezelf controleert. Dat heb ik misschien pas te laat gedaan.”

Beluister het gesprek met Griet De Pauw in ‘Byloo’: