Luistertip: tien podcasts beluisterd en goedgekeurd door Hautekiet

15 december 2015
In de Verenigde Staten zijn podcasts opnieuw erg populair en ook bij ons groeit de interesse in het medium. Wat moet je zeker gehoord hebben? Welke podcasts zijn interessant en van welke kan je wat opsteken? Ziehier het lijstje ' Podcasts gehoord en goedgekeurd door Hautekiet'.

"Een podcast is een vorm van online radio waarbij je in een verhaal wordt gezogen dat je waar en wanneer jij dat wil kan beluisteren." Dat leerden we van podcast-pionier en REC-medewerker Pieter Blomme. Welke podcasts zijn zeker de moeite? We zetten je op weg.

SERIAL

Serial is een Amerikaanse podcast die een waargebeurd verhaal vertelt over meerdere episodes. Het eerste seizoen vertelt het waargebeurde verhaal van Hae Min Lee, een Amerikaanse studente die (vermoedelijk) vermoord werd door haar ex-vriend .Het tweede seizoen ging op 10 december van start. Deze keer staat Sgt. Bowe Berghdahl centraal, de Amerikaanse soldaat die vijf jaar gevangen zat bij de Taliban. Serial wordt gemaakt door de mensen van This American Life, de bekendste podcast van de VS. Collega Annelies Moons vindt Serial de beste misdaadreeks zonder beeld.

 

MOSSELEN OM HALF TWEE

Mosselen om Half Twee is de podcast van comedian Xander De Rycke. Zelf omschrijft Xander het als een weekelijks uurtje nonsens afgewisseld met gesprekken met bekende Vlamingen. De podcast is grappig en snedig, en zit boordevol verwijzingen naar (cult)films en games. Opletten als je de podcast op de trein beluistert; mensen vinden zitten het vreemd als je voortdurend 'om niets' aan het lachen bent.

RELAAS

Relaas is het podcast-project van Na ons de zondvloed. Je hoort waargebeurde verhalen, verteld door mensen die ze zelf hebben meegemaakt. Relaas is er voor wie even tijd heeft (of tijd wil maken) voor een meeslepende tocht. Het zijn sterke monologen van gewone (welja...) mensen voor gewone (welja bis)... mensen.

99 PERCENT INVISIBLE

Laat je je graag verrassen en verbazen? Dat is 99 Percent Invisible. We kregen de tip binnen van Marijke Van Geel: "99 Percent Invisible is een podcast over design in heel brede zin. Zo hoorde ik al afleveringen over het ontstaan van het dollarbriefje, over prikkeldraad, over sloten, ... Altijd verrassende onderwerpen. De duur van de afleveringen is eerder kort, nooit meer dan half uur."

TECH45

Het valt moeilijk na te gaan, maar Tech45 is vermoedelijk een van de langstlopende Vlaamse podcasts. Op het moment van schrijven staat aflevering #270 online.Tech45 is een wekelijkse technologiepodcast. Een panel van, euh, digitale profielen bespreekt het technologienieuws van de afgelopen week. Van harte aanbevolen als je graag het verschil tussen Li-Fi en Wi-Fi kent, of een rondje meningen over de battery case van Apple wil horen. 

ANTIRADIO

Antiradio is de podcast van De Morgen-eindredacteur Frederik De Backer. Frederik nodigt elke week een muzikant uit voor een "lang, warm en goed gesprek". Pieter Blomme raadt deze podcast aan omdat "Frederik een oude interviewvorm opnieuw erg boeiend maakt".

PLANTREKKERS

We zijn plantrekkers, foefelaars, slimmeriken die regels omzeilen en het heft in eigen handen nemen. We kiezen voor de weg, eerder dan voor het doel. Makers Lucas Derycke en Wederik De Backer zijn eerder cryptisch over wat Plantrekkers nu precies is. En wie zouden wij zijn om het geheim prijs te geven. Toch dit: Plantrekkers is verzameling 'audiostukjes', gemaakt door allerlei gasten. De podcasts zijn kleine taferelen die boeien en vaak een glimlach op je gezicht toveren.

HOW LIFE WORKS

De meest Gentse aller podcasts, geboren in de schoot van Gent M. Gent M? Medewerker Fredo De Smet: “Gent M is een groep vrienden en collega’s die stil staat bij de impact van digitale technologie op ons leven. We organiseren sinds 2011 evenementen en maken sinds kort de radio show How Life Works.”

MEET THE COMPOSER

Onze collega's van Klara hebben enkele fijne podcasts, maar Meet the composer gaat verder. Host Nadia Sirota geeft je inzicht in het creatieve denken en de manier van werken van hedendaagse componisten. Sirota is zelf een violiste, en gebruikt haar muzikale kennis om diepgaande gesprekken te voeren met componisten. De podcast is soms wat 'muziek om de muziek', maar een must hear voor echte muziekfans.

WTF

Tot slot geven we nog graag WTF mee, de podcast van de Amerikaanse comedian Marc Maron. Die maakt zijn podcast letterlijk vanuit zijn garage, maar vergis je niet: de podcast is professioneel gemaakt en Maron heeft vaak erg bekende gasten in zijn show. Slate Magazine riep de aflevering met Louis C.K. vorige jaar uit tot beste podcastaflevering aller tijden. Wij vinden het vooral straf dat Maron enkele maanden geleden president Obama op bezoek had.