Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Nieuwe Feiten

Maagoperatie beïnvloedt liefdesleven: "Na zo'n ingreep komen mensen echt tevoorschijn"

vr 30 mrt. - 0:19

Wie een maagoperatie onderging om overgewicht aan te pakken, verandert sneller van relatie, dan wie geen operatie ondergaat. Dat toont Zweeds onderzoek aan. "Ze voelen zich beter in hun vel omdat ze voelen dat ze meer passen binnen het maatschappelijke lichaamsbeeld. Dat heeft gevolgen."
Een verliefd koppel met een maatje meer

"Het verbaast me niet", weet klinisch psychologe Katrien Van Kerrebroeck. Ze is verbonden aan het obesitas-zorgpad van het Universitair Ziekenhuis Gent en kan uit ervaring die impact van een maagoperatie bevestigen. "Het is levensveranderend, zowel fysiek en medisch als sociaal en emotioneel."

Singles met overgewicht vinden na zo'n ingreep al sneller een partner en wie al een relatie heeft die niet goed gaat, zet er nadien sneller een punt achter. "Ze voelen zich beter in hun vel omdat ze voelen dat ze meer passen binnen het maatschappelijke lichaamsbeeld. Dat heeft gevolgen." 

Mensen komen tevoorschijn

"Mensen met overgewicht zitten soms in een relatie die niet al te goed loopt, maar durven geen stappen zetten. Enerzijds omdat ze niet zeker zijn dat ze aan een andere partner zullen geraken, anderzijds omdat ze zich vaak klein maken en nauwelijks zijn wie ze zijn", verduidelijkt Van Kerrebroeck. 

Mensen met overgewicht zitten soms in een relatie die niet al te goed loopt, maar durven geen stappen zetten

"Ik merk hoe na een ingreep mensen eigenlijk tevoorschijn komen. Naarmate het gewicht eraf gaat, komt de persoon erachter meer naar boven. Hoe meer iemand zichzelf kan zijn, hoe meer die bij zijn of haar eigen behoeftes uitkomt en dus ook wat die zoekt in een partner." 

Minder mannen?

Uit het Zweedse onderzoek blijkt dat vooral vrouwen nadien een relatie verbreken, maar Van Kerrebroeck nuanceert. "Er zijn meer vrouwen die zo'n ingreep laten doen, dat zorgt mee voor zo'n cijfer."

Toch hangt het zelfbeeld van een man vaak minder af van hun lichaamsbeeld, aldus de psychologe. "Daarom blijven vrouwen vaker in een relatie zitten dan mannen. Je hebt nog altijd vrouwen die op beren van mannen vallen met wat meer overgewicht. In die zin kan ik ook begrijpen dat het vaker voorkomt bij vrouwen dan mannen."  

Jaloezie

Als Van Kerrebroeck patiënten begeleidt voor een operatie, vraagt ze wat hun partner ervan denkt. "Vooral bij jonge mensen hoor ik twijfels en dat partners het soms afremmen. Vaak vanuit een vorm van jaloezie, uit angst dat de relatie nadien misschien op de klippen loopt."  

Zowel een goede preoperatieve screening als een goede opvolging nadien zijn een must om die zaken bespreekbaar te maken

Het is absoluut geen reden om de ingreep niet te doen. "Zowel voor het medische als sociaal-emotionele aspect. Voor mensen met een bmi van meer dan 35 of 40 is het momenteel de meest duurzame behandeling voor overgewicht." Maar, benadrukt de psychologe: "zowel een goede preoperatieve screening als een goede opvolging nadien zijn een must om zo'n zaken bespreekbaar te maken."

Lees ook

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet