Maagoperaties ook terugbetalen voor kinderen met extreem overgewicht?

22 november 2017
Nikita Brouckaert is pas 18 geworden en gaat vandaag onder het mes: ze ondergaat een maagoperatie, omdat ze kampt met extreem overgewicht. Dokter Inge Gies vindt dat dit soort operaties in uitzonderlijke situaties al eerder zouden moeten terugbetaald worden.

Eigenlijk wou Nikita die operatie twee jaar geleden al. Maar onder de 18 jaar is er géén terugbetaling mogelijk en haar moeder kon het geld niet ophoesten om de dure maagoperatie helemaal zelf te betalen. Het waren twee lange jaren van wachten: “In die tijd kan je verhoogde kans op suikerziekte krijgen en gewrichtslast” vertelt Nikita vanavond in een reportage van Pano.

“Ik denk dat de terugbetaling voor een zeer beperkte groep van kinderen met extreem overgewicht vanaf een bepaalde leeftijd wel mogelijk zou moeten zijn” reageert Inge Gies, experte overgewicht aan het UZ Brussel, in De Ochtend. Het gaat om kinderen die al alle andere mogelijke behandelingsopties hebben ondergaan en nog steeds obees blijven. “Kinderen die daarenboven een heleboel medische complicaties presenteren zoals suikerziekte, leververvetting of hoge bloeddruk.”

We weten van een aantal kinderen dat de klassieke behandelingsvormen bijna geen slaagkans zullen hebben. Ze zullen obees blijven,

“Deze kinderen zullen met meer en meer medische complicaties geconfronteerd worden” zegt Gies “Ze zullen uiteindelijk toch een maagoperatie moeten ondergaan. Dat doen we dan beter zo snel mogelijk in plaats van te wachten tot ze nog meer complicaties ontwikkelen.”

Hoe ingrijpend is zo’n operatie voor een kind? “Het is een zware operatie, en dat is net de reden waarom het moet beperkt blijven tot zo weinig mogelijk kinderen” zegt Gies. Net zoals bij volwassenen kunnen er ook complicaties optreden: vitaminetekort en een verminderde botkwaliteit.

Als een kind een maagoperatie ondergaat is het van cruciaal belang dat het een lange periode door experten wordt opgevolgd.

“Het aantal kinderen met obesitas neemt niet toe, maar obesitas treedt wel steeds meer op jongere leeftijd op. En dat baart ons zorgen” besluit Gies.

Wanneer een vrouw tijdens de zwangerschap veel overgewicht heeft, is de kans groot dat haar kind ook te zwaar zal worden, ook al heeft het een gezonde levensstijl. Obesitas dreigt dus een vicieuze cirkel te worden: preventie en vroegtijdig ingrijpen is de boodschap.

Beluister hieronder het integrale interview:

Lees ook: